Archiwum dla wrzesień, 2013

m.in

Dla dzieci

Człowiek z beznadziei

zapraszamy na koncert “Wiara, nadzieja i miłość”

niedziela  29.09.2013, godz. 18.00

kawiarenka przy kościele pw. Matki Boskiej Częstochowskiej w Lubiczu Górnym

Zbieramy podpisy

Zbieramy podpisy pod wnioskiem o podjęcie przez Sejm Rzeczpospolitej Polskiej uchwały dotyczącej skrócenia VII kadencji Sejmu

Stanowisko KSN NSZZ “Solidarność” w sprawie oceny nauczyciela akademickiego

Stanowisko Krajowej Sekcji Nauki NSZZ “Solidarność”

w sprawie studenckich ankiet oceny nauczyciela akademickiego

Opinia Krajowej Sekcji Nauki NSZZ „Solidarność” o projekcie budżetu na rok 2014

Opinia Krajowej Sekcji Nauki NSZZ „Solidarność”

o projekcie budżetu na rok 2014

Rada KSN w sprawie kanonu lektur szkolnych oraz przeprosin profesora Baumana przez Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego

Rada KSN przyjęła w dniu 21 września dwa ważne stanowiska w sprawie kanonu lektur szkolnych oraz przeprosin profesora Baumana przez Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego.

Znajdują się one w załącznikach

Kierowniczka Biura KSN NSZZ “Solidarnosc”
Joanna Kniecicka

stanowisko-ksn-w-sprawie-przeprosin-prof-baumana-przez-min-kudrycka

stanowisko-ksn-w-sprawie-lektur

Piotr Duda dziękuje za dni protestu

Wrześniowe dni protestu, a szczególnie sobotnia demonstracja w Warszawie była wielkim naszym sukcesem i sukcesem całego polskiego ruchu związkowego. Potwierdziło się, że umiemy być solidarni w obronie sprawach najważniejszych. Teza, że jedynym sukcesem rządów Donalda Tuska jest zjednoczenie polskich związków zawodowych - stała się faktem.

W sobotę 14 września blisko 200 tysięcy związkowców przemaszerowało w pokojowej demonstracji ulicami Warszawy. Serce mi się radowało, że wreszcie Polacy się przebudzili. Skoro nie ma w Polsce autentycznego dialogu społecznego, pozostaje nam jedynie ulica. Dlatego przyjechaliśmy wykrzyczeć nasz sprzeciw wobec antypracowniczych, antyspołecznych i antydemokratycznych posunięć rządu.

W imieniu Komisji Krajowej „Solidarności” chcę podziękować organizatorom, związkowcom i wszystkim uczestnikom manifestacji. To dzięki Wam cała czterodniowa akcja przebiegała tak sprawnie, bezpiecznie i imponująco. Pokazaliśmy, że potrafimy być solidarni i zorganizowani. Serdecznie Wam za to dziękuję.

Dziękuję poszczególnym regionom i branżom naszego Związku. Wzięliście na siebie ogromną część przygotowań. Szczególnie, jeśli chodzi o organizację wyjazdów, wynajem autokarów, pociągów, zapewnienie aprowizacji i opieki.

Szczególne i serdecznie podziękowania należą się związkowcom, którzy spędzili kilka dni w miasteczku namiotowym przed Sejmem. Pogoda Was nie rozpieszczała, ale to Was nie zniechęciło. Bardzo dziękuję również wszystkim służbom zaplecza technicznego miasteczka namiotowego, które przez cały czas zaopatrywały mieszkańców w posiłki, wodę, dbały o kwestie sanitarne, sprawowały ochronę. Wszystkie komentarze opisujące życie pod namiotami były zgodne – doskonała organizacja. I to jest prawda.

Dziękuję mieszkańcom Warszawy za życzliwość, wsparcie i udział. Na każdym kroku spotykaliśmy się dobrym przyjęciem i wyrozumiałością dla utrudnień, jakie w czasie takich akcji są naturalne.

Dziękuję związkowym służbom porządkowym. To dzięki dyscyplinie, Waszemu profesjonalizmowi i opanowaniu nikt dzisiaj nie powie złego słowa o demonstracji. Była taka, jak być powinna, czyli bezpieczna, przyjazna i pokojowa.

Dziękuję policjantom, służbom miejskim i wszystkim osobom, z którymi współpracowaliśmy przy organizacji i przebiegu protestu. Oby zawsze nasza współpraca przy tego typu wydarzeniach przebiegała tak wzorcowo, jak w tym przypadku.

Na koniec dziękuję moim najbliższym współpracownikom i pracownikom Komisji Krajowej. Wiem, że razem możemy wszystko. To nie jest koniec. To dopiero początek naszej drogi, ale… i tak wygramy!

Piotr Duda

IX Uniwersyteckie Forum Związkowe NSZZ „Solidarność”

„A ŹRÓDŁO WCIĄŻ BIJE”

Pod takim hasłem odbyło się we Wrocławiu w dniach 13- 15 września 2013 roku

IX Uniwersyteckie Forum Związkowe NSZZ „Solidarność”

Organizatorem i gospodarzem Forum była KZ NSZZ „S” Uniwersytetu Wrocławskiego.

Referat programowy „A źródło wciąż bije” wygłosił v-ce przewodniczący KZ kol. Andrzej Jabłoński. Jednym z zaproszonych gości był Przewodniczący Zarządu Regionu NSZZ „S” Dolny Śląsk, Kazimierz Kimso, który wygłosił ciekawy referat pt. „Jeden drugiego brzemiona noście”. Były tez inne interesujące referaty, np. „Solidarność” – sztuka i cena kompromisów” czy „Przyszłość i znaczenie Solidarności we współczesnym świecie”. Każdemu referatowi towarzyszyła dyskusja.

Oczywiście podczas Forum miała też miejsce dyskusja i wymiana doświadczeń
nt. aktualnych problemów pracowników uniwersytetów polskich. Tak więc poruszono m. in. sprawę zmian w polityce kadrowej uczelni i zmian zapisów statutowych po nowelizacji Ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym (art.120). Mówiono też o tegorocznej regulacji płac, porozumieniach płacowych i roli związków zawodowych w procesie negocjacji nad podziałem przyznanych przez ministerstwo środków.

W dniu 14 września uczestnicy Forum wystosowali przesłanie - przyjęte przez aklamację - w którym wyrazili swe poparcie dla manifestujących w Warszawie związkowców.

Nasi koledzy z Wrocławia zadbali tez o to byśmy, choćby w niewielkim stopniu, poznali ich piękne miasto i posiadający ponad 300-letnią historię uniwersytet. Zachwyciła nas m.in. słynna aula Leopoldina, w której obradowaliśmy czy przepiękny uniwersytecki ogród botaniczny.

Duże wrażenie zrobił też na nas koncert ballad solidarnościowych wraz z komentarzem historycznym – swoista lekcja historii wyśpiewana i opowiedziana przez byłego działacza NZS, obecnie dyrektora liceum.

Forum zakończyło się w niedzielę Mszą Św. w intencji Solidarności i pracowników uniwersyteckich. Ostatnim akcentem było podsumowanie Forum w Salonie Śląskim, przepięknym miejscu, którego mogą pozazdrościć Wrocławiowi inne ośrodki akademickie. Gorąco dziękowano gospodarzom. Były tez podziękowania dla organizatorów poprzedniego Forum, czyli dla nas, KU „S” UMK (byliśmy reprezentowani we Wrocławiu przez 2 osoby).

Uczestnicy Forum – Jerzy Romański, Irena Wiśniewska

Uchwała Uniwersyteckiego Forum Związkowego

Uchwała IX Uniwersyteckiego Forum Związkowego NSZZ “Solidarność”

Tusk wśród manifestantów

Podczas happeningu przed Sejmem Piotr Duda, Jan Guz oraz Tadeusz Chwałka odsłonili pomnik premiera. Donald Tusk jest w peruwiańskiej czapce z piłką pod pachą. Po figurą znajduje się napis: “premierowi naród”.

Manifestanci złożyli pod pomnikiem wieńce z podziękowaniem za największe osiągnięcia rządu, m. in. wydłużenie wieku emerytalnego, złą sytuację służby zdrowia, elastyczny czas pracy, umowy śmieciowe.

związkowcy mówili

cyt. „ Ukochany panie premierze, Donaldzie drogi, słońce ty nasze, przepełnieni radością z rządów łaskawych, my naród poddany składamy ci szczere i radosne podziękowania. Niewysłowiona jest wdzięczność i niewypowiedziane uwielbienie nasze. Za to, co dla poddanych swoich, ciężką pracą na co dzień, harówką nieludzką czynisz „ […] „dziękujemy za brak ustawy o referendum, wydłużenie wieku emerytalnego i złą sytuację służby zdrowia…”

Dość niespodziewanie, na trasie manifestacji można było spotkać paru związkowców ze “starej gwardii” . Między innymi pojawił się dawny szef szkoleń Regionu Toruńskiego Henryk Wróbel (z lewej). Tu w towarzystwie Jurka Kowalskiego - pracownika ZR i długoletniego działacza “S”. Za nimi nasi związkowcy z Poczty Polskiej Toruń.

Tekst i foto Piotr Grążawski    www.solidarnosc.torun