Archiwum dla listopad, 2013

Klub “Pro Publico Bono” zaprasza

Klub Pro Publico Bono” przy parafii Matki Boskiej Częstochowskiej w Lubiczu Górnym  zaprasza

INFORMACJA Z ZEBRANIA KU NSZZ ”S”

w dn. 18.XI.2013 r

Zebranie prowadził Przewodniczący kol. Stanisław Biniak.

I. Na wstępie podjęto 2 uchwały:

UCHWAŁA NR 10

dot. przyjęcia nowego członka.

UCHWALA NR 11

dot. dofinansowania wigilijnego spotkania członków Koła Emerytów.

II. Regulamin Pracy UMK.

Kol. Ludmiła Fastowicz przedstawiła uwagi do obowiązującego regulaminu pracy, co rozpoczęło dyskusję. Zwrócono uwagę m.in. na konieczność skonkretyzowania punktów dot. podnoszenia kwalifikacji, planowania urlopów, czasu pracy, itd. Zauważono też, że ważne decyzje dotyczące pracowników w poszczególnych jednostkach powinny być wydawane w formie rozporządzenia, a nie ustnie.

UCHWAŁA NR 12

W oparciu o przeprowadzoną dyskusję, KU NSZZ „S” upoważnia kol. kol. Ludmiłę Fastowicz i Grzegorza Trykowskiego do sprecyzowania i przedstawienia na piśmie uwag i wniosków dot. regulaminu pracy do dnia 25.XI. br.

Jednogłośnie.

III. Wynagrodzenia pracowników UMK.

W odpowiedzi na naszą prośbę, otrzymaliśmy z Działu Płac dane dotyczące średnich płac na poszczególnych stanowiskach we wszystkich jednostkach UMK
z rozbiciem na składniki stałe i zmienne. Materiałem tym zajął się zespół „Solidarności” ds. płac. Kol. J. Romański uzyskał dodatkowe dane, np. uściślił co stanowi składniki stałe a co zmienne w naszym wynagrodzeniu. I tak składniki stałe to: płaca zasadnicza, wysługa lat, dodatki funkcyjne, premie regulaminowe, natomiast składniki zmienne: godziny ponadwymiarowe, nagrody, nagrody jubileuszowe, dodatki specjalne, wynagr. za egzaminy, promotorstwo, wynagr. urlopowe, chorobowe, odprawy, premie pozaregulaminowe, itp. Po otrzymaniu tych danych kol. J. Romański opracował cały materiał i przedstawił w formie czytelnych wykresów, które będą opublikowane na naszej stronie internetowej i w Głosie Uczelni.

IV. Wybory związkowe.

UCHWAŁA NR 13

Na czas wyborów Komisja Uczelniana NSZZ „S” przy UMK przekształca się w Komisję Wyborczą.

Głosowanie: za: 15, przeciw: 0, wstrz.: 1

Komisja Wyborcza podjęła następujące uchwały:

UCHWAŁA NR 1/2013

Komisja Wyborcza przyjmuje następujący kalendarz wyborczy w „Solidarności” na UMK:

- wybory delegatów na WZD w Kołach – do dnia 31.I.2014

- WZD NSZZ „S” przy UMK – 14.III.2014 r

UCHWAŁA NR 2/2013

Komisja Wyborcza zatwierdza następującą strukturę Związku na UMK:

STRUKTURA NSZZ „S” NA UMK

(w większości pokrywa się z Wydziałami)

Wydzialy:

1. ARCHEOLOGIA+HISTORIA, POLITOL.

+ HUMANISTYKA, PEDAG.

+ TEOLOG.

2. BIOLOGIA

3. CHEMIA + BAZA

4. EKONOMIA

5. FILOLOGIE + SPNJO

6. FIZYKA + ASTRONOMIA

7. MATEMATYKA + UCI

8. PRAWO

9. SZTUKI PIĘKNE

Inne jednostki:

10. ADMINISTRACJA, BACHOTEK, WF, DS.

11. BIBLIOTEKA

12. EMERYCI

UCHWAŁA NR 3/2013

Komisja Wyborcza postanawia, że wybory w kołach będą odbywały się w następujący sposób: Koła zrzeszające członków „Solidarności” na Wydziałach wybierają 1 delegata na każdą rozpoczętą szóstkę członków Związku, natomiast Koło Emerytów wybiera 1 delegata na każdą rozpoczętą 10-tkę członków.

Jednogłośnie.

Wybory będą odbywały się wg nieco zmienionej ordynacji wyborczej. Niektóre wymogi, o których należy pamiętać to: należy przyjąć regulamin wyborów, listy kandydatów muszą być sporządzone wg kolejności alfabetycznej, głosowanie ma być pozytywne, czyli krzyżyk w kratce przy nazwisku, a nie skreślenie, każdy kandydat musi wypełnić ankietę i mieć ją przy sobie.

V. Sprawozdanie finansowe.

Kol. Grażyna Gawrońska przedstawiła sprawozdanie finansowe za 10 miesięcy działalności związkowej.

VI. Kol. Przewodniczący poinformował o planowanej nieobecności w pracy przez około
1 miesiąc czasu i poprosił o zastępstwo kol. Krystynę Sulkowską-Tuszyńską.

Termin następnego zebranie KU –

16.XII. 2013r, godz. 17.00

Komentarz tygodnia

Marcin Wolski

“Miał Nowak sześć zegarków na każdej z dwóch kończyn mimo to nie zauważył, że czas mu się skończył”

Odeszła mama błogosławionego księdza Jerzego

Odeszła Mama

Błogosławionego Księdza Jerzego

Pan Bóg najlepiej wie, kiedy kogo zabrać - mawiała matka błogosławionego księdza Jerzego, kapelana “Solidarności”.

Marianna Popiełuszko nigdy nie bała się śmierci. Gdy ktoś w jej rodzinnych Okopach odchodził na wieczny spoczynek, to właśnie ona organizowała modlitwy przy zmarłym. Razem z dziećmi, które słuchały pieśni żałobnych, śpiewanego Różańca i oficjum za zmarłych, które zgodnie z miejscową tradycją przez trzy dni ludzie śpiewali w domu przy otwartej trumnie.

IPN

Nowy Tygodnik Solidarność

Zachęcamy do lektury nowego numeru Tygodnika Solidarność, a w nim ts-nr-47

Pełne wydanie dostępne w kołach lub biurze ‘S”.

z „TS” - W Krakowie cenzurują protesty

W Krakowie cenzurują protesty

– W projekcie nowelizacji ustawy o szkolnictwie wyższym usuwa się artykuł o możliwości zawarcia układu zbiorowego pracy. Kiedy związki zawodowe zaprotestowały, napotkały opór władz Krakowa. Z prof. Edwardem Malcem przewodniczącym Krajowej Sekcji Nauki NSZZ Solidarność rozmawia Adam Zyzman.

Zmiany w Regulaminie pracy

W związku z przygotowywaniem przez Władze Uczelni nowego projektu Regulaminu Pracy UMK zwracamy się z prośbą do wszystkich pracowników, którzy mają jakieś uwagi i wnioski do aktualnie obowiązującego regulaminu, o przesłanie ich do Komisji Uczelnianej NSZZ „Solidarność”.

Obecnie obowiązujący regulamin został wprowadzony Rozporządzeniem Nr 109 Rektora UMK z dnia 10 sierpnia 2011 r. i znajduje się na stronie UMK.

Wszystkie uwagi i wnioski prosimy kierować do nas pilnie, najpóźniej do dnia 25 listopada 2013 r.

W imieniu KU NSZZ „S”

/-/ Stanisław Biniak

Obowiązujący Regulamin pracy regulaminpracy_z_rektora_109_2011_z1

11 listopada Narodowy Dzień Niepodległości

11 listopada obchodziliśmy Narodowy Dzień Niepodległości. Z tej okazji w całym kraju odbywały się marsze, parady i wydarzenia sportowe związane ze Świętem Niepodległości. Główne uroczystości odbyły się w Warszawie oraz w Krakowie.

W związku z obchodzonym świętem odzyskania przez Polskę niepodległości uroczystości upamiętniające owe wydarzenie odbyły się w wielu miastach naszego kraju. W stolicy oprócz oficjalnych obchodów święta – do udziału, w których zapraszał prezydent Bronisław Komorowski  – odbył się Marsz Niepodległości, organizowany przez środowiska narodowe. Poprzedziła go Msza św., sprawowana o godz. 13.00 w kościele św. Barbary.

Tuż po godz. 17.00 stołeczny ratusz rozwiązał marsz. Rozwiązanie zgromadzenia sugerowała organizatorom policja. Według uczestników określenie marszu jako nielegalnego zgromadzenia jest absurdalne. Ponadto po stronie uczestników i organizatorów nie leży żadna wina za przebieg wydarzeń – zwrócili uwagę zgromadzeni podczas Marszu Niepodległości. Prowokacji dopuściła się grupa osób, która dołączyła na jakiś czas do manifestujących. Policja wchodząc w tłum, podjęła środki przymusu bezpośredniego.

W Warszawie odbyło się w sumie 11 wydarzeń związanych ze Świętem Niepodległości.

Po Mszy św. sprawowanej w kościele św. Aleksandra na Placu Trzech Krzyży Sejm został otoczony modlitwą różańcową. Uczestnikom wydarzenia przyświecało motto: „z Maryją, Królową Polski, módlmy się o Polskę wierną Bogu, Krzyżowi i Ewangelii, o wypełnianie Jasnogórskich Ślubów Narodu”. Jak powiedział dr Grzegorz Senatorski była to modlitwa ekspiacyjna i prośba o „tworzenie dobrych praw” i by „naszym posłom łatwiej było dostrzec potrzeby ojczyzny, naszych rodzin, naszych dzieci”.

Złożeniem kwiatów pod pomnikiem Papieża Jana Pawła II i Mszą św. w Katedrze Wawelskiej rozpoczęły się w Krakowie organizowane przez PiS obchody 95. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. W uroczystościach brali udział członkowie i zwolennicy PiS z prezesem tej partii Jarosławem Kaczyńskim na czele oraz blisko 500-osobowa grupa zaproszonych Węgrów. Po Mszy św. złożone zostały kwiaty na sarkofagach marszałka Józefa Piłsudskiego i pary prezydenckiej Lecha i Marii Kaczyńskich. Następnie uczestnicy uroczystości przeszli w pochodzie przed Krzyż Katyński, znajdujący się u stóp Wzgórza Wawelskiego, gdzie złożyli kwiaty. Tam też miało miejsce wystąpienie prezesa PiS Jarosława Kaczyńskiego. Tam też wystąpił prezes PiS Jarosław Kaczyński. Mówił, że rozwiązania nie przyjdą z zewnątrz.

“Pamiętajmy, Polska musi być jedna i źródeł postępu, źródeł nowoczesności musi szukać u siebie, wewnątrz energii naszego narodu, w jego odmienności, tożsamości i oryginalności” – apelował prezes PiS Jarosław Kaczyński.

W poniedziałek rano Jarosław Kaczyński wraz z innymi politykami PiS złożyli też kwiaty pod pomnikami twórców polskiej niepodległości: Romana Dmowskiego, Ignacego Jana Paderewskiego, gen. Stefana “Grota” Roweckiego, Wincentego Witosa i prymasa Stefana Wyszyńskiego.

Polsko, uwierz w swoją wielkość!

Homilia JE ks. abp. Sławoja Leszka Głódzia, metropolity gdańskiego, wygłoszona podczas Mszy św. sprawowanej w dniu Święta Niepodległości w bazylice Mariackiej w Gdańsku

W sobotę manifestacja w Gdańsku

“Dość lekceważenia społeczeństwa” – pod takim hasłem w najbliższą sobotę, 9 listopada w Gdańsku, odbędzie się manifestacja organizowana przez Region Gdański NSZZ “Solidarność”

Transmisja w TV Trwam o godz. 13.00

Uczestnicy protestu spotkają się o godzinie 11:00 przy II Bramie Stoczni Gdańskiej. Następnie przejdą ulicami Gdańska (Wały Piastowskie, Wały Jagiellońskie, Węzeł Hucisko, Targ Drzewny, Targ Węglowy, Długa i Długi Targ). Zwieńczeniem manifestacji będzie wiec na Targu Długim.

Manifestacja będzie kontynuacją protestu, jaki we wrześniu przeszedł ulicami Warszawy.

”Byśmy byli wolni od lęku”. Oryginalne nagrania kazań bł. ks. Jerzego

Ksiądz Jerzy Popiełuszko kazania  - cenna publikacja kazań na płytach CD

Większość członków Związku pamięta pewnie słowa, że “przemoc nie jest oznaką siły, lecz słabości” albo “zło dobrem zwyciężaj”. Pozostały one sercach i pamięci wielu. Warto jednak wysłuchać tych nauk w całości, bo są nadal aktualne i poruszające.

“Módlmy się, byśmy byli wolni od lęku, od zastraszenia, ale przede wszystkim od żądzy odwetu i przemocy”-  tak zakończył swoje rozważania ksiądz Jerzy podczas ostatniej modlitwy w Bydgoszczy.

Ksiądz Jerzy Popiełuszko kazania  - cenna publikacja kazań na płytach CD

Sanktuarium Błogosławionego Jerzego Popiełuszki na warszawskim Żoliborzu to szczególne miejsce czci Kapłana- Męczennika. Stąd wyszła inicjatywa publikacji cennych kazań głoszonych przez księdza Jerzego, podczas mszy św. za Ojczyznę w latach 1982-84 r. W związku z trwającym Rokiem Wiary pragniemy  w szczególny sposób przybliżyć te ważne treści w formie autentycznego nagrania głosu księdza Jerzego. Polecamy komplet 3 płyt kompaktowych, wydanych pod specjalnym patronatem Sanktuarium, z inicjatywy ś.p. ks. Zygmunta Malackiego, zawierający 12 całych kazań kapelana “Solidarności”, które znamy najczęściej tylko z fragmentów. Znajdują się tam również komentarze i melodie znanych pieśni kościelnych. Na trzeciej najnowszej płycie z tego cyklu znalazły się między innymi ostatnie słowa kapłana wypowiedziane w Bydgoszczy.