Archiwum dla grudzień, 2013

ANTONI STAWIKOWSKI UHONOROWANY

Dziś  30 grudnia 2013 r. o godzinie 14.00 w Sali Wielkiej Dworu Artusa rozpoczyna się uroczysta sesja Rady Miasta Torunia. Podczas niej Tytuł Honorowego Obywatela Miasta Torunia odbierze Antoni Stawikowski  pierwszy Przewodniczący Zarządu Regionu Toruńskiego NSZZ “Solidarność”. Rada Miasta przyznała ten tytuł z inicjatywy zarządu toruńskiej Platformy Obywatelskiej, na wniosek radnych PO.

INOWROCŁAWIANIE CORAZ BARDZIEJ ZBULWERSOWANI …

Narasta irytacja wielu środowisk inowrocławian brakiem reakcji właściciela (samorząd województwa) na skandal w tamtejszym sanatorium “Przy Tężni” (ujawniony, a opisany przez nas mobbing pracowniczy). Właściwie każdego dnia dostajemy wyrazy poparcia dla naszych działań w tej sprawie i to niezależnie od sympatii politycznych.
Dziś podczas obrad Komisji Krajowej nasi dwaj jej członkowie zgłoszą wniosek o zorganizowanie ogólnopolskiej demonstracji w Toruniu. Według planów ma odbyć się przed Urzędem Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego, a do postulatów z sanatorium w Inowrocławiu będą dołączone postulaty inne lokalne. Już pojawiły się deklaracje  związkowców z kilku firm, że chętnie pojawią się na placu, o choćby z Przewozów Regionalnych , czy Kujawsko Pomorskiego Transportu Samochodowego, gdzie przeciąga się rejestracja układu zbiorowego, a do firmy nie wpłynęły pieniądze za ulgi w cenach za przejazdy z listopada.
Prezydium ZR postanowiło nie odpowiedzieć na inicjatywę “Marszałek województwa z Bydgoszczy”.   Wciąż czekamy na decyzję marszałka w sprawie sanatorium “Przy Tężni”
Więcej     Piotr Grążawski  http://www.solidarnosc.torun.pl/

SKANDAL POZNAŃSKIE UCZELNIE ODMÓWIŁY UHONOROWANIA PROF. WANDY PÓŁTAWSKIEJ

Cztery największe poznańskie uczelnie odmówiły wynajęcia sali stowarzyszeniu Akademicki Klub Obywatelski im. Prezydenta Lecha Kaczyńskiego.

Stowarzyszenie chciało zorganizować spotkanie z Wandą Półtawską, profesor Papieskiej Akademii Teologicznej, działaczką pro-life i bliską przyjaciółką Jana Pawła II - pisze “Gazeta Polska Codziennie”.

w ostatnich czasach w murach uczelni gościli m.in. Janusz Palikot, Marek Siwiec, Elżbieta Bieńkowska i Jarosław Gowin…

Średnie płace na UMK

Po kliknięciu na powyższą tabelą, nastąpi przekierowanie do tabeli szczegółowej

Tygodnik Solidarność e- wydanie

Zamów Tygodnik Solidarność w wersji elektronicznej

ts-e-wydanie

Stan wojenny - 32 rocznica

Stan wojenny -  32 rocznica

TORUŃ

12 grudnia
godz. 20.00 - msza św. w intencji stanu wojennego i za spokój duszy Marianny Popiełuszko, kościół akademicki pw. Świętego Ducha, Rynek Staromiejski

godz. 21.00 - uroczystości rocznicowe w Urzędzie Marszałkowskim

godz. 23.50 - składanie kwiatów pod tablicą upamiętniająca patriotyczną demonstrację z 1 i 3 maja 1982 r. w obronie wolności i “Solidarności”, kościół akademicki

Skandal podczas rozprawy

Wnioskiem o wyłączenie składu sędziowskiego zakończyła się rozprawa apelacyjna w procesie przeciwko generałom Ciastoniowi i Sasinowi w sprawie o wojskowe obozy internowania, w których w latach 1982-83 bezprawnie więziono działaczy opozycyjnych. To reakcja na decyzję prowadzącej sprawę sędzi Agnieszki Zakrzewskiej, która siłą kazała wyprowadzić widownię z sali rozpraw.

Podczas dzisiejszej rozprawy Sąd Okręgowy w Warszawie miał rozpatrzyć zażalenie poszkodowanych opozycjonistów na umorzenie postępowania przeciwko PRL-owskim generałom z powodu przedawnienia. Jednak rozprawa rozpoczęła się tylko formalnie.

Już na samym początku policja skrupulatnie przeszukiwała uczestników postępowania, w tym pełnomocnika poszkodowanych mec. Annę Bogucką-Skowrońską, która jako sędzia Trybunału Stanu posiada immunitet. Do eskalacji niezadowolenia doszło, gdy na widowni jeden z poszkodowanych opozycjonistów Zygmunt Miernik rozwinął plakat z napisem „Zbrodnie komunistyczne hańbą sądów”. Sędzia Zakrzewska kazała usunąć go z sali, na co sprzeciwem zareagowali pozostali widzowie. Wtedy przewodnicząca składu zarządziła, by wszystkie osoby opuściły salę. Doszło do przepychanek z policją, która siłą wyprowadziła wszystkich z sali.

W imieniu poszkodowanych mec. Bogucka-Skowrońska złożyła wniosek o wyłączenie składu sędziowskiego. Kiedy zostanie rozpatrzony – nie wiadomo.

Zdaniem poszkodowanych, zachowanie sądu to skandal.

WIELBICIELE PANNY “S”

Promocja książki prof. Wojciecha Polaka

WIELBICIELE PANNY “S”.

7.12.2013 godzina 18:00

Centrum Dialogu Społecznego im. Jana Pawła II, Toruń , Łazienna 22

Toruński Ruch „Wolność i Pokój” nie był zbyt liczebny, jego środowisko liczyło w szczytowym momencie 20-30 osób, ale wykazywał ogromną aktywność. Masowo drukowane i rozrzucane na ulicach i w innych miejscach publicznych ulotki, rozklejane plakaty, demonstracje uliczne, głodówki, książki oficyn niezależnych sprzedawane na ul. Szerokiej, gazetki masowo kolportowane, zwłaszcza wśród młodzieży, wszystko to czyniło toruński WiP powszechnie znanym wśród mieszkańców miasta.

Celem książki prof. Wojciecha Polaka jest opisanie dziejów Ruchu „Wolność i Pokój” w Torunia na tle działania tego ugrupowania w skali ogólnopolskiej. Mocno wyakcentowane są osobiste losy najważniejszych działaczy toruńskiego WiP, z uwzględnieniem całości ich opozycyjnych działań i dokonań.

Wstęp wolny

PIKIETY POD URZĘDEM MARSZAŁKA NIE BĘDZIE

LUDZIE ZACZYNAJĄ MIEĆ DOŚĆ JEDYNIE MACHANIA FLAGAMI

Prezydium Zarządu Regionu postanowiło odwołać planowaną na poniedziałek pikietę pod Urzędem Marszałkowskim w Toruniu. Jej celem miało być zwrócenie uwagi marszałka województwa na to co się dzieje w inowrocławskim sanatorium “Przy Tężni” (własność samorządu województwa), gdzie podejrzewaliśmy stosowanie przez dyrektora mobbingu. Jednocześnie poprosiliśmy inspektorów PIP o zbadanie sprawy.

Wyniki kontroli przerosły nasze najczarniejsze prognozy. Czegoś podobnego nie spotkaliśmy jeszcze nigdy i nigdzie - co najmniej 65% pracowników w ostatnich kilku miesiącach zetknęło się z przypadkami mobbingu… (patrz na stronie)!

fot. - Marszałek Piotr Całbecki prowadzi pod rękę śp. Mariannę Popiełuszko - matkę kapelana Solidarności, który walczył o godność człowieka pracownika

spotkanie przewodniczącego KSN z przedstawicielami KZ Wrocławia 3 grudnia 2013

Spotkanie przewodniczącego KSN z przedstawicielami KZ Wrocławia 3 grudnia 2013