Archiwum dla wrzesień, 2015

Zakazany Bóg - film, który porusza sumienie

“Prawdziwa historia, która poruszy najtwardsze serce ” - tak  film pt. „ Zakazany Bóg ” zapowiada polski dystrybutor. Jest to kolejny po „Cristiadzie” film trafiający na ekrany polskich kin, który opisuje okrutne prześladowania Kościoła w XX wieku.  Portal niezalezna.pl objął patronat medialny nad filmem.

Podczas wojny domowej w Hiszpanii w latach 1936-1939 zniszczono i splądrowano 2000 kościołów, zakazano praktyk religijnych i dokonywano rzezi na katolikach. Bestialsko zamordowano ponad 8000 osób duchownych. Byli wśród nich biskupi, zakonnice, klerycy. Przez cały czas krwawych prześladowań obiecywano im darowanie życia pod warunkiem wyrzeczenia się wiary, a jednak nie odnotowano żadnego przypadku apostazji!

Zakazany Bóg to wzruszająca historia 51 błogosławionych męczenników z Barbastro: mężnych księży i kleryków – ofiar nienawiści do wiary w Boga. Ich cudem ocalałe notatki z więzienia są jednymi z najpiękniejszych świadectw wiary w dziejach chrześcijaństwa.

PREMIERA: 6 listopada2015
Gatunek: dramat historyczny/ film oparty na faktach
Produkcja: Hiszpania 2013
Czas trwania: 139 min
www.zakazanybog.pl

Pokaż mi, jak głosowałeś, a powiem ci, kogo reprezentujesz

25 października wybierzemy nowy parlament. W kampanii wyborczej kandydaci obiecują nam wiele, prześcigają się zapewnieniach, jak to będą reprezentować i dbać o interesy zwykłych ludzi (największa grupa wyborców), niestety, jak przychodzi co do czego, to duża część z wybrańców narodu, dba o interes głównie swojej partii, a przede wszystkim, o tym jak załapać się na listę wyborczą w następnych wyborach. Dlatego warto sprawdzić, tych kandydatów, którzy już mieli okazję wykazać się pracą w parlamencie i prześledzić, jak głosowali w sprawach ważnych dla zwykłych obywateli.

Poniżej ściągawka przygotowana na podstawie portalu sprawdzampolityka.pl

www.solidarnosc.gda.pl

Pielgrzymka do Włoch Kanonizacja Rodziców św. Teresy z Lisieux

Ks. Leszek Stefański, v-ce Rektor WSD w Toruniu,  współorganizuje pielgrzymkę do paru miast we Włoszech.

Impulsem motywującym jest w Watykanie, kanonizacja przez Ojca Świętego, Franciszka rodziców Świętej Teresy od Dzieciątka Jezus z Lisieux - mamy Zelii i taty Ludwika.

więcej informacji

pielgrzymka-do-rzymu-na-kanonizacj-102015

“Solidarność” negatywnie o projekcie budżetu państwa

Rząd nie planuje działań naprawczych argumentując to brakiem możliwości finansowych,  a jednocześnie prowadzi kampanię wyborczą proponując działania, które wymagają zwiększonych  nakładów budżetowych. Prezydium Komisji Krajowej NSZZ “Solidarność” negatywnie oceniło przedstawiony przez rząd projekt budżetu państwa na 2016 rok.
Obradujące w Gdańsku prezydium KK zwraca uwagę, że słaba jakość planowania oraz brak dyscypliny ze strony administracji publicznej powodują rokrocznie niższe wykonanie wydatków oraz dochodów, które nie są oszczędnościami, a powodują jedynie przesunięcie wydatków w czasie. Wskaźnik inflacji przyjęty w projekcie ustawy budżetowej jest zbyt wysoki. Ponadto w  dokumencie zwraca się uwagę na konieczność dalszego zmniejszania deficytu budżetowego. Propozycja rządu - wydatki wypłacane jednorazowo -  nie jest to dobrym sposobem na rozwiązywanie problemów społecznych w długim okresie czasu.
“Solidarność” podkreśla  z całą mocą, że postulowane reformy strukturalne nastawione na ograniczanie wydatków socjalnych i uelastycznianie rynku pracy tylko osłabią wzrost gospodarczy i zmniejszą poczucie stabilności pracy pracowników. Wprowadzenie tego typu reform należy traktować w długiej perspektywie jako zagrożenie.  więcej

Solidarność na Jasnej Górze

foto: solidarnosc.gda.pl

Spoglądając w przyszłość, poszukując kompasu warto wsłuchać się w nauczanie Kościoła, w które tak znaczący wkład wniósł Papież Polak. W jednej z Encyklik zapisał: “Praca ma to do siebie, że przede wszystkim łączy ludzi, i na tym polega jej siła społeczna: siła budowania wspólnoty”. Jestem przekonany, że ta wspólnototwórcza funkcja pracy, o której mówi Jan Paweł II pozostaje jedną z kluczowych dla budowania ładu społecznego - napisał prezydent Andrzej Duda do uczestników 33. Ogólnopolskiej Pielgrzymki Ludzi Pracy na Jasnej Górze  - informuje Biuro Prasowe Jasnej Góry.

Przed Mszą św. Małgorzata Sadurska, szefowa kancelarii Prezydenta Andrzeja Dudy odczytała list, który do pielgrzymów skierował prezydent. “Jestem przekonany, że ta wspólnototwórcza funkcja pracy, o której mówi Jan Paweł II pozostaje jedną z kluczowych dla budowania ładu społecznego. Wspominam o tym w 35. rocznicę Porozumień Sierpniowych i narodzin ‘Solidarności’, miliony członków tego wielkiego  ruchu  społecznego zadziwiło świat. W państwie narzucającym swoim obywatelom ateizm, materializm i ideologię walki klas, pojawili się ludzie, którzy swoją główną ideą uczynili solidarność międzyludzką, więź rozwijaną w rodzinie, wśród przyjaciół, sąsiadów, między politykami i organizacjami pozarządowymi, między pracującymi i współobywatelami. Byli gotowi do poświęceń w imię wzajemnej pomocy, w imię poszanowania praw i godności człowieka i pracownika. Na kłamliwą propagandę, na przemoc i represję odpowiadali rzeczowymi postulatami, pokojowymi protestami, modlitwą i pieśnią, dlatego zwyciężyli” - napisał  Andrzej Duda .

Pielgrzymka gromadzi przede wszystkim ludzi związanych z Niezależnym Samorządnym Związkiem Zawodowym „Solidarność”. Na placu jasnogórskim były setki transparentów. W pielgrzymce pod hasłem: ‘”Z ochotą serc do Jasnogórskiej Matki Zawierzenia” uczestniczyło ok. 15 tys. pielgrzymów. Spotkanie było modlitwą za wstawiennictwem bł. ks. Jerzego Popiełuszki, wielkiego patrona i inicjatora Pielgrzymek Ludzi Pracy na Jasną Górę. Na ołtarzu spoczywały relikwie serca bł. ks. Jerzego.

Cios w plecy

O świcie 17 września 1939 roku półmilionowa nawała Armii Czerwonej zalała Kresy Wschodnie II Rzeczypospolitej zmagającej się z najazdem niemieckim. Atak ze wschodu przypieczętował nasz los. Opuszczeni przez zachodnie potęgi nie byliśmy w stanie skutecznie przeciwstawić się dwóm najeźdźcom, których połączyła zbrodnia czwartego rozbioru Polski, zapoczątkowana paktem Ribbentrop–Mołotow.

Czy to wszystko może się powtórzyć? Agresja 17 września nie została potępiona przez społeczność międzynarodową. Odpowiedzialność Związku Sowieckiego za rozpętanie II wojny światowej jest tematem tabu. Dziś Putin rewitalizuje imperium i wciela w życie plan polityczny, w którym nie ma miejsca na suwerenną Polskę.

Artykuł opublikowany na stronie: http://www.naszdziennik.pl/polska-kraj/143875,cios-w-plecy.html

Dziś urodziny Ks. Jerzego Popiełuszki 14.09.1947

We Francji zakończono z pozytywnym skutkiem procedurę badania niedającego się wyjaśnić naukowo uleczenia śmiertelnie chorego na białaczkę za wstawiennictwem polskiego męczennika bł. księdza Jerzego Popiełuszki – oświadczył biskup diecezji Creteil. Po zbadaniu sprawy tego uleczenia na prośbę polskiego Kościoła komisja powołana przez diecezję Creteil pod Paryżem ogłosiła w sobotę pozytywny wynik procedury sprawdzania cudu: ustaliła, że doszło do „niewytłumaczalnego i zadziwiającego uzdrowienia” – oznajmił biskup Creteil Michel Santier. Zmarły męczeńską śmiercią w 1984 r. ksiądz Jerzy Popiełuszko został beatyfikowany jako męczennik 6 czerwca 2010 r. Zakończenie badania cudownego uzdrowienia chorego, decydujące w procesie kanonizacyjnym, ks. bp Santier ogłosi podczas Mszy św., która będzie celebrowana w poniedziałek w kościele katedralnym w Creteil. Do cudownego uzdrowienia doszło w Creteil w 2012 r. 56-letni chory na rzadki rodzaj białaczki François Audelan nie mógł już samodzielnie chodzić i nie przyjmował pokarmów. Wezwano do niego księdza, który udzielił mu sakramentów i pomodlił się do Boga, prosząc o wstawiennictwo ks. Jerzego Popiełuszki, którego grób odwiedził wcześniej podczas pobytu w Polsce. Po modlitwie, jak zaświadczyli wszyscy obecni przy tym zdarzeniu, chory wstał z łóżka całkowicie uzdrowiony. Kapłan, który odwołał się do wstawiennictwa ks. Jerzego Popiełuszki, odwiedzał wcześniej sanktuaria w Polsce i odkrył przy grobie Jerzego Popiełuszki, że obaj urodzili się dokładnie tego samego dnia: 14 września 1947 r. Szczególną okoliczność stanowi to, że cudowne uzdrowienie francuskiego pacjenta nastąpiło w dniu 14 września. Komisja złożona z dwóch notariuszy – Francuza i Polaka – i przedstawiciela diecezji Creteil wydelegowanego do sprawy kanonizacji bł. ks. Jerzego Popiełuszki oraz specjalisty w dziedzinie prawa kanonicznego przesłuchała personel medyczny szpitala i wszystkich świadków. Jej wnioski zostaną przesłane Kongregacji do spraw Świętych w Rzymie, która przedstawi dossier sprawy Papieżowi, a Franciszek podejmie decyzję o kanonizacji. RS, PAP

TORUŃ W URODZINY SOLIDARNOŚCI

Relacja fotograficzna

najnowszy numer TS

11 września UROCZYSTA GALA

Toruńskie uroczystości organizowane przez Zarząd Regionu odbędą się w dniu 11 września, o godz 16 msza św. w katedrze, a po niej nastąpi złożenie kwiatów pod tablica pamiątkową umieszczoną na siedzibie ZR. W dalszej kolejności, ok godz 17, w Ratuszu Staromiejskim uroczysta gala połączona z wręczaniem dyplomów uznania zasłużonym dla Związku.