Archiwum dla grudzień, 2015

Zapraszamy do TORUŃSKIEGO TEATRU MUZYCZNEGO

Dziewięciu górników z Wujka

Jan Stawisiński, Krzysztof Giza, Andrzej Pełka, Joachim Gnida, Ryszard Gzik, Zbigniew Wilk, Józef Czekalski, Bogusław Kopczak i Zenon Zając. To dziewięciu górników z kopalni Wujek, zabitych przez ZOMO podczas pacyfikacji kopalni 16 grudnia 1981 roku.  W ramach obchodów 34. rocznicy pacyfikacji kopalni Wujek odbędzie się ceremonia wręczenia Krzyży Wolności i Solidarności działaczom opozycji antykomunistycznej przez prezesa IPN i pośmiertnie otrzymają je również górnicy polegli w Wujku.

W nocy z 12 na 13 grudnia, gdy wprowadzono stan wojenny, milicja wyciągnęła z domu przewodniczącego Solidarności kopalni Wujek Jana Ludwiczaka. W poniedziałek, 14 grudnia wzburzona załoga ogłosiła strajk. Zażądali powrotu przewodniczącego, wypuszczenia aresztowanych, później także zniesienia stanu wojennego i przywrócenia Solidarności. Proszono ich o przerwanie protestu, grożono - nie zmienili decyzji.

16 grudnia 1981 roku krótko przed południem rozpoczął się szturm. Pięć kompanii ZOMO, siedem armatek wodnych, 3 kompanie wozów bojowych piechoty, jedna kompania czołgów i pluton specjalny ZOMO spacyfikowało strajkujących górników kopalni Wujek. Zginęło dziewięciu górników.

To miał też być przykład dla reszty kraju. WRON-a nie żartuje, strajki będą łamane siłą. Po strajku górnicy byli nadal prześladowani, zwalniani z pracy, a organizatorzy protestu zostali skazani na więzienie. Milicjanci z plutonu specjalnego nie ponieśli wówczas żadnej kary. Dwadzieścia osiem lat później zostali w końcu skazani. Wydający rozkazy pozostali bezkarni.

W wierszu Jana Krzysztofa Kelusa „Elegia grudniowa” czytamy:

(…)
Za trzy dni zabiją ludzi
tak po prostu przed kopalnią
mundurowa kukła powie
że zginęli znowu ludzie

(…)
Czy powieszą na latarniach,
czy potrafią wam wybaczyć,
czy po prostu w szklany ekran
szklanym wzrokiem będą patrzeć? …

Autor: Źródło: ,

Stan wojenny - pamiętamy !

13  grudnia

INFORMACJA Z ZEBRANIA KU NSZZ „S”

w dn. 23.XI.2015 r

Zmarł Profesor Tadeusz Grudziński

Śp. Profesor Tadeusz Grudziński w roku 1980 zaangażował się w działalność opozycyjną, był m.in. przewodniczącym Komisji Uczelnianej  NSZZ “Solidarność”

Wesprzyj Kościół na Wschodzie

Podczas ubiegłorocznej zbiórki zebrano ponad 2,5 mln zł. Z tych pieniędzy zrealizowano 350 projektów. Zespół w 2015 roku wspierał finansowo duszpasterzy, braci i siostry zakonne pracujących za wschodnią granicą. Otrzymane przez nich wsparcie wykorzystane zostało na działalność charytatywną jak domy samotnej matki, posługę w szpitalach (leki, środki higieny i czystości, wyżywienie), stołówki dla ubogich, sierocińce, wsparcie osób starszych i potrzebujących, pomoc uchodźcom z Donbasu - czytamy w Apelu na Dzień Modlitwy i Pomocy Materialnej Kościołowi na Wschodzie.

Kolejny raz zwracamy się do Was jako Zespół Konferencji Episkopatu Polski, powołany do śpieszenia z pomocą Kościołowi, który w trudnych warunkach pełni misję ewangelizacyjną i charytatywną. Kościół ten, cieszy się z pewnej odzyskanej wolności, ale ciągle potrzebuje pomocy i środków, niezbędnych do skutecznego pełnienia tego jakże ważnego dzieła - czytamy w apelu.

Przywoływane są też  w apelu słowa Jana Pawła II: “Jeżeli chcemy odpowiedzieć na miłość Chrystusa, to winniśmy podejmować ją zawsze, niezależnie od czasu i miejsca. Ma to być nowa droga dla człowieka, nowy zasiew w relacjach. Ta miłość czyni nas – uczniów Chrystusa – nowymi ludźmi, dziedzicami Bożych obietnic”. Do tych słów się odwołujemy w okolicznościach wyjątkowych, kiedy Europa i Bliski Wschód Azji przeżywają kolejną wędrówkę ludów, tragiczną dla wielu ludzi, groźną dla ich macierzystych państw. W tym szczególnym czasie każda pomoc jest wyrazem solidarności i miłości”.

Potrzeb jest ciągle dużo, stąd nasz Apel, który znajdzie realną odpowiedź w drugą niedzielę Adwentu, czyli 6 grudnia. W ową to niedzielę przed wszystkimi kościołami w Polsce odbędzie się zbiórka do puszek. Nie zapominajmy, ktoś na tę pomoc czeka i ufa…

Już teraz dziękujemy za hojne wsparcie. Zapewniamy o modlitwach naszych i tych, którzy z hojności Waszej będą mieć konkretny pożytek. Dobry Bóg niech więc wynagrodzi każdy przejaw ofiarności, a pełne miłości Serce Maryi niech Was otacza swoją opieką - napisali bp Antoni P. Dydycz i ks. Leszek Kryża TChr, Zespół Pomocy Kościołowi na Wschodzie.