Archiwum dla sierpień, 2017

37 rocznica strajków w 1980 roku i powstania NSZZ „Solidarność”

Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” we współpracy z: Komisją Krajową NSZZ „Solidarność”, Miastem Gdańsk, Europejskim Centrum Solidarności, Instytutem Pamięci Narodowej Oddział w Gdańsku zaprasza 31 sierpnia 2017 roku na obchody 37 rocznicy strajków w 1980 roku i powstania NSZZ „Solidarność”.

Główne uroczystości w Gdańsku

● Godz. 15.00 – Uroczyste posiedzenie Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” w sali Akwen (m.in. wystąpienia; wręczenie wyróżnień; wręczenie stypendiów z Funduszu Stypendialnego NSZZ „Solidarność” w Gdańsku).

Godz. 17.00 – Msza św. w bazylice pw. św. Brygidy oraz złożeniekwiatów pod pomnikiem Księdza Prałata Henryka Jankowskiego.

Złożenie kwiatów pod Bramą nr 2 Stoczni Gdańskiej.

Uroczystości całego Związku odbędą się 31 sierpnia 2017 r. w Lubinie, gdzie podczas protestów przeciw stanowi wojennemu 31 sierpnia 1982 roku, 35 lat temu, zostały śmiertelnie postrzelone trzy osoby: śp. Michał Adamowicz, lat 28, śp. Mieczysław Poźniak, lat 26, śp. Andrzej Trajkowski, lat 32.

30 sierpnia – Gdynia – godz. 18.00 – złożenie kwiatów pod pomnikiem Ofiar Grudnia ’70 przy rondzie Ofiar Grudnia ’70 (przy przystanku SKM Gdynia Stocznia); godz. 18.30 – Sala Koncertowa Zarządu Portu Gdynia (ul. Rotterdamska) – Uroczysta gala wręczenia odznaczeń „Bohaterom Sierpnia ’80 – Gdynia, spotkanie uczestników strajku Sierpnia 1980 roku w Gdyni;

31 sierpnia – Gdynia – godz. 10.00. Złożenie wiązanek kwiatów pod pomnikiem Ofiar Grudnia 1970 (koło Urzędu Miasta, al. J. Piłsudskiego);

31 sierpnia – Gdańsk Przymorze – godz. 13.00. Złożenie wiązanek kwiatów pod pomnikiem Jana Pawła II i Ronalda Reagana; Gdańsk Wrzeszcz, godz. 13.30 – złożenie wiązanek kwiatów pod pomnikiem Anny Walentynowicz (org. Stowarzyszenie Godność);

31 sierpnia – Gdańsk – godz. 14.00 – złożenie kwiatów pod tablicą upamiętniającą założycieli „Solidarności” oświatowej (ul. Osiek – org. Sekcja i „Solidarność” oświatowa w Gdańsku);

od 20 sierpnia do 7 września na placu Solidarności w Gdańsku stała wystawa plenerowa poświęcona śp. Annie Walentynowicz (org. IPN Oddział w Gdańsku).

Zapraszamy na koncert

2.09.2017, godz.: 20:00  “OD LA SCALI DO BROADWAY’U” – Sala Koncertowa CKK Jordanki

Wykonawcy:
Karen Slack (USA) - sopran
Richard Rosenberg (USA) – dyrygent
Toruńska Orkiestra Symfoniczna

W programie:
wybrane fragmenty wokalne i instrumentalne z najsłynniejszych oper i musicali takich kompozytorów jak: G. Puccini, G. Bizet, G. Gershwin, R. Wagner, G. Rossini, L. Bernstein oraz opracowania symfoniczne Negro Spirituals.

Naszą muzyczną festiwalową podróż zakończymy w sali koncertowej Centrum Kulturalno-Kongresowego Jordanki, kiedy to za sprawą czarnoskórej sopranistki Karen Slack, przy udziale zespołu artystycznego Toruńskiej Orkiestry Symfonicznej pod batutą Amerykanina – Richarda Rosenberga, zaprezentujemy projekt Od La Scali do Broadway-u.

Starannie dobrany repertuar oraz wybitni goście zza oceanu będą gwarantem wielkiej klasy wykonawczej, a przede wszystkim niezapomnianych przeżyć (mamy nadzieję) licznie zgromadzonej publiczności.

Na program koncertu złożą się wybrane fragmenty wokalne i instrumentalne z najsłynniejszych oper i musicali. W interpretacji Karen usłyszymy m.in. znakomitą arię O Mio Babbino Caro, mistrzowską  Habanerę  z opery Carmen,  czy też nieśmiertelne Summertime Gershwina.  Nie lada gratkę stanowić będą również kompozycje, wykonane przez Toruńską Orkiestrę Symfoniczną, jak choćby  tematy z hitowych amerykańskich musicali – Chicago, czy też Kandyd.

Bilety 23 zł

“Solidarność”, nie KOD

“Solidarność”, nie KOD, zorganizuje obchody Porozumień Sierpniowych na Placu Solidarności

Zapraszamy na JUBILEUSZOWY KONCERT MUSICALOWY

Najnowszy numer TS

Najnowszy numer

Kogo by tu nie wpuścić?
Polska polityka imigracyjna nie istnieje. W praktyce sprowadza się do zamknięcia granic, bo tego chce większość z nas. Nie dotyczy to tylko Ukraińców. Ale Polski nie oddziela od świata żelazny kordon. Wcześniej czy później z problemem trzeba będzie się zmierzyć.
Polak, czyli winny
11 sierpnia 1937 roku Ludowy Komisarz Spraw Wewnętrznych ZSRR Nikołaj Jeżow wydał rozkaz rozpoczęcia „operacji polskiej”. Na jego podstawie w kolejnych dwóch latach zamordowano ponad 110 tysięcy Polaków – obywateli radzieckich. Prawie 30 tysięcy trafiło do obozów Gułagu, ponad 100 tysięcy deportowano na Syberię i do Kazachstanu. Jedynym ich „przewinieniem” była narodowość polska.

Smartphone skończył 10 lat
Równo dziesięć lat temu pojawił się smartphone firmy Apple. Nie był to pierwszy tego typu telefon w historii globu. Ale to właśnie on zapoczątkował erę smartfonów. Dlaczego? Nikt na to pytanie nie potrafi do końca odpowiedzieć.
Najnowsze wydanie Tygodnika Solidarność nr 32/2017 już dostępne