Archiwum dla listopad, 2017

POMÓŻ RODAKOM NA KRESACH - SOLIDARNOŚĆ PRZYŁĄCZA SIĘ DO AKCJI

„Paczka dla Rodaka i Bohatera na Kresach” to akcja szczecinian. Pomysł akcji zrodził się podczas lipcowej XXIV Międzynarodowej Pielgrzymki Pieszej Suwałki-Wilno. W trakcie marszu do Wilna pielgrzymi spotykali na swojej drodze wielu rodaków mieszkających na Litwie, którzy częstowali wszystkich pątników, czym tylko mogli. W 2014 roku Wojciech Woźniak spotkał na swojej drodze panią Aleksandrę, która witała pielgrzymów kilkoma kanapkami oraz marchewkami z przydomowego ogrodu. Wzruszające zdjęcie, które wtedy wykonał, zainicjowało plan pomocy naszym rodakom.    więcej

W internecie zawrzało. Po ujawnieniu współpracy „Wyborczej” i jednego z uniwersytetów…

Pracownicy uczelni i jej studenci zyskują dostęp do niezwykle bogatych zasobów treści cyfrowych „Wyborczej”, a także otwiera się przed nimi platforma do publikacji najważniejszych dokonań, badań, sukcesów

– czytamy na torun.wyborcza.pl.

Jak w tekście twierdzi Łopatyński, środowisko akademickie w ten sposób zyska „jeszcze szerszy dostęp do rzetelnych informacji i wiedzy, które może spożytkować w swojej codziennej naukowej aktywności, a także w budowaniu zawodowej kariery”.

Pracownicy i studenci mają mieć zapewniony nielimitowany dostęp do serwisów wyborcza.pl i jej magazynów.

TYSOL …. UMK w Toruniu wykupił wszystkim studentom dostęp do cyfrowego wydania “Gazety Wyborczej”

KU “S” zwróciła się do JM Rektora w tej sprawie, do dziś nie ma odpowiedzi na to pismo

L.dz. KU NSZ „S” 31 Toruń, 30.10.2017

JM Rektor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika

Prof. dr hab. Andrzej Tretyn

w/m

W związku z informacją o wykupieniu przez Uniwersytet prenumeraty cyfrowej jednej z prywatnych gazet ogólnopolskich reprezentującej jednostronny charakter ideologiczny, wyrażamy swój stanowczy sprzeciw wobec takich decyzji godzących w statut uczelni i jej misję.

Doceniając troskę władz Uczelni o „szerszy dostęp do rzetelnej informacji” dla pracowników i studentów UMK oczekujemy działań zapewniających społeczności akademickiej uzyskanie tą drogą dostępu do szerokiego spektrum pluralistycznych mediów niezależnych i państwowych.

OBRADOWAŁO PREZYDIUM ZR…

Jest szansa, że wiadomości z Regionu będą także w wersji papierowej
OBRADOWAŁO PREZYDIUM ZR
Podczas wczorajszych (21.11) obrad Prezydium Zarządu Regionu rozpatrywano głównie wewnętrzne sprawy związku w Regionie, a także propozycje wynikające z udziału przewodniczącego ZR w zespole doradczym wojewody kujawsko pomorskiego. Chodzi o to, iż jak wynika z podsumowania wojewody nie wszystkie gminy wykonały postanowienia uchwały sejmu o wyeliminowaniu z nazw ulic tych patronów, którzy kojarzą się z systemem komunistycznym. W porozumieniu z lokalnymi środowiskami będziemy mogli zaproponować swoje uwagi, czy kandydatury nowych patronów. Po akceptacji wojewody mogą one być wprowadzone w sposób administracyjny (bez konsultacji i zgody samorządów).
Prezydium wstępnie rozpatrywało też propozycję swojego udziału w pewnym miesięczniku wydawanym pod egidą i logiem “Solidarności”. Warunki podane przez wydawcę określono jako “ciekawe i dobre”, choć przed podjęciem ostatecznej decyzji Prezydium będzie potrzebowało bardziej szczegółowych danych, a poza tym akceptacji Zarządu Regionu.
Ze zgłoszeń napływających do Regionalnej Komisji Wyborczej wynika, iż jeszcze przed końcem tego roku kilkanaście komisji zakładowych w Regionie przeprowadzi u siebie wybory władz na nową kadencję. Tu przypominamy, że zamiar przeprowadzenia wyborów należy bezwzględnie zgłosić do RKW, lub co najmniej do jej przedstawiciela (tacy są we wszystkich Oddziałach i większości Podregionów).

Koncert Karnawałowy

KOMISJA UCZELNIANA
NSZZ „SOLIDARNOŚĆ”
ZAPRASZA

5 stycznia 2018,
godz. 19.00, Jordanki
American Pops Concert
Koncert Karnawałowy
Mariusz Smolij /dyrygent/
Toruńska Orkiestra Symfoniczna

Karnawałowa zabawa w stylu “American Pops”. Przeboje muzyki filmowej, teatrów muzycznych Broadwayu, jazzu i lekkiej symfoniki pióra najwybitniejszych kompozytorów amerykańskich. W programie kompozycje m.in. A. Coplanda, G. Gershwina, L. Bernsteina, C. Portera, D. Ellingtona.
Koszt biletu dla członków „S” – 20 zł

ALL YOU NEED IS LOVE Przeboje zespołu The Beatles

KOMISJA UCZELNIANA
NSZZ „SOLIDARNOŚĆ”
ZAPRASZA

12 stycznia 2018,
godz. 19.00, Jordanki

ALL YOU NEED
IS LOVE
Przeboje zespołu The Beatles

ŻUKI
Marek Czekała – dyrygent
Toruńska Orkiestra Symfoniczna

Koszt biletu dla członków „S” – 30 zł

INFORMACJA Z ZEBRANIA KU NSZZ „S” W DNIU 23.10.2017

INFORMACJA Z ZEBRANIA KU NSZZ „S”
W DNIU 23.10.2017
I. Sprawy organizacyjne.
UCHWAŁA NR 9 - przyjęcie do Związku 2 nowych członków.
II. W dniu 13 października odbyło się spotkanie z kolegami związkowcami z uniwersytetu w Stavanger w Norwegii. Nasz Związek był reprezentowany przez 6 osób:
Kol. Przewodniczącego Stanisława Biniaka, prowadzącą spotkanie kol. Karolinę Karpus oraz kol. kol. Damiana Walczaka, Elżbietę Burkacką- Łaukajtys, Ewę Kowalską, Alinę Boniewicz. Głównym celem spotkania było wzajemne przedstawienie zagadnień związanych z działalnością związków zawodowych w szkołach wyższych w obu krajach zarówno w ujęciu historycznym jak i współczesnym. W swobodnej dyskusji omawiano miedzy innymi poziom uzwiązkowienia środowiska akademickiego w Polsce i Norwegii oraz problematykę obejmującą politykę zatrudniania pracowników w szkołach wyższych.
III. Otrzymaliśmy sprawozdanie z działalności socjalnej za pierwsze trzy kwartały bieżącego roku. Najwyższa kwota dofinansowania dotyczyła , jak zwykle, wczasów zorganizowanych i wczasów pod gruszą wraz z wycieczkami organizowanymi przez związki zawodowe. Świadczeń tych było 5.429 na kwotę 4.539.924,90 zł (załącznik nr 1). Ze szczegółowym sprawozdaniem można się zapoznać w biurze „S”.
Działalność kulturalno-turystyczna NSZZ ”Solidarność” w 2017 r przedstawia się następująco:
SPRAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI
KULTURALNO-TURYSTYCZNEJ „SOLIDARNOŚCI”
W 2017 ROKU
1. Odbyły się 3 wycieczki zagraniczne:
a. Chorwacja – Perły Istrii, 8 dni,              41 osób
b. Skarby Bawarii, 8 dni, 35 osób
c. Hiszpania – Andaluzja, 8 dni, 2 grupy. 76 osób
2. Odbyły się 4 wycieczki w Polsce:
a. Ustronie Morskie, 8 dni, 40 osób
b. Spływ Kanałem Elbląsko-Ostródzkim, 2 dni 46 osób
c. Zakopane i okolice, 8 dni, 41 osób
d. Wrocław – Śląsk Opolski, 7 dni    31 osób
łącznie 310 osób
3. Odbyły się 4 wycieczki jednodniowe:
a. Łęczyca – Tum – Borysew,
b. Wyc. po Kujawach,
c. Wyc. po Pałukach,
d. Wyc. do Płocka.
Łącznie z wycieczek jednodniowych skorzystało ok. 150 osób
4. W Toruniu rozprowadzono dofinansowane bilety na 23 spektakle i koncerty.
5. Zorganizowano wyjazd do Teatru Muzycznego w Gdyni na musical „LALKA”.
6. Co miesiąc (oprócz wakacji) odbywają się spotkania przy kawie Koła Emerytów połączone z prelekcją z przeźroczami.
Ogółem z wycieczek dofinansowanych z funduszu socjalnego oraz z budżetu związkowego skorzystało około 460 osób oraz blisko 500 osób z koncertów i spektakli.
IV. W II połowie września odbyło się zorganizowane przez Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny w Radomiu  XII Uniwersyteckie Forum Związkowe NSZZ „S” pod hasłem „Reforma szkolnictwa wyższego i nauki a solidarność środowiska akademickiego”. Gościem Forum był wiceminister Nauki i Szkolnictwa Wyższego, prof. Aleksander Bobko, który omówił założenia i kierunki zmian zawarte w tzw. Ustawie 2.0. Odbyła się wielogodzinna, burzliwa dyskusja zakończona przyjęciem stanowiska – załącznik nr 2.