Archiwum dla czerwiec, 2020

NOTATKA ZE SPOTKANIA W/S PŁACOWYCH.

W dniu 22 czerwca 2020 roku przedstawiciele związków zawodowych działających przy UMK spotkały się z Władzami Uczelni: JM Rektorem, Rektorem – Elektem, Kanclerzem i Kwestorem. Spotkanie to przewidziane było w Porozumieniu płacowym zawartym w 2019 roku.

Zmieniona została formuła spotkania – JM Rektor zaprosił nas w celu poinformowania o sytuacji finansowej Uczelni zmienionej wybuchem pandemii COVID-19
w marcu br. Przekazał informacje o kosztach epidemii, jej skutkach dla finansów państwa,
w tym o wycofaniu się z zamiaru 7% podwyżek wynagrodzeń pracowników szkół wyższych w 2020 roku. Uczelnia wcześniej rozpoczęła szereg inwestycji, które będzie kontynuować mimo braku niektórych, z wcześniej deklarowanych dotacji zewnętrznych.

Według Władz Uczelni, obecny stan finansów pozwala jednak na częściową realizację podwyżek płacy zasadniczej osobom deklarującym przejście na emeryturę w chwili osiągnięcia takich uprawnień. Podwyżki te były by ograniczone kwotowo i czasowo.

Przedstawiciele związków zawodowych, po wysłuchaniu informacji, postanowili niezwłocznie przygotować postulaty zawierające najpilniejsze oczekiwania pracowników:

· zmiany w strukturze płac różnicujące stawki wynagrodzeń (głównie płacę minimalną) pracowników w grupach awansowych oraz wzrost płac pracowników administracji i asystentów,

· znaczące podwyżki dla nienauczycieli akademickich w wieku przedemerytalnym, deklarujących odejście z pracy po uzyskaniu uprawnień,

· rekompensatę kosztów związanych z pracą zdalną zarówno nauczycieli akademickich jak i pracowników administracji.

Władze Uczelni zadeklarowały gotowość do szybkiej odpowiedzi na sformułowane postulaty ze wskazaniem zakresu i terminu ich możliwej realizacji.

„Wielkie Zatrzymanie”

Prof. Aleksander Nalaskowski napisał przełomową książkę i pyta: co się stało z ludźmi?

Nastąpiło „Wielkie Zatrzymanie”

Jest możliwość zakupienia książki  -chętnych prosimy o zgłaszanie w sekretariacie KU „S”

Cena w zależności od ilości chętnych – przy 5 egzemplarzach 42 zł, przy 10 egz. 39 zł

TOS WRACA NA SCENĘ !!!

informujemy, iż od 21 czerwca 2020 r. wznawiamy realizację koncertów z udziałem publiczności.
Jednocześnie zapewniamy, że Państwa bezpieczeństwo oraz naszych pracowników jest dla nas niezwykle ważne, dlatego wdrożyliśmy niezbędne procedury sanitarne. Cieszymy się, że będziemy gościć Państwa u siebie po tak długiej przerwie.
Życzymy miłego odbioru muzyki wykonanej na żywo!
Prosimy o zapoznanie się i przestrzeganie zasad zgodnych z WYTYCZNYMI DLA UCZESTNIKÓW KONCERTÓW TOS
W ZWIĄZKU Z TRWAJĄCĄ PANDEMIĄ COVID-19 oraz wypełnienie oświadczenia, które należy przekazać obsłudze
wraz z biletem w dniu koncertu - szczegóły: https://bit.ly/3fbLnVb

Serdecznie zapraszamy na:
- 21.06. - Zakończenie sezonu - Viva Beethoven! - godz. 17:00
szczegóły:  https://bit.ly/3cLtgnL
bilety grupowe: 15 zł/szt

- 26.06. - Raz, Dwa, Trzy symfonicznie - Inauguracja 24. Międzynarodowego Festiwalu “Nova Muzyka i Architektura” - godz. 18:00
szczegóły: https://bit.ly/30fm7ta
bilety grupowe 35 zł/szt

Zapisy: biuro NSZZ „S”, Tel. 56/6114287

wakacyjne wypady..

Drogie Koleżanki i Koledzy,
chyba już czas, by skończyć z kwarantanną, izolacją, itp. i pomyśleć o spędzeniu, chociaż by krótkiego czasu bliżej przyrody (oczywiście z zachowaniem reżimu sanitarnego ).
Na początek proponujemy piękne krajobrazy Podhala
i podziwianie tatrzańskich widoków a także zawsze fascynujący Kraków.
Nasza propozycja:
PODHALE – Kraków – Wadowice - Kalwaria Zebrzydowska
Termin: 3 -10.08.2020 (8 dni)
 2 noclegi w Krakowie – zwiedzanie królewskiego miasta i okolic szczególnie związanych ze świętym Janem Pawłem II w 100-lecie Jego urodzin,
 5 noclegów w Stasikówce (koło Bukowiny Tatrzańskiej) – każdego dnia zapewniamy interesujący program, możliwy do zrealizowania w tym czasie.
Przypuszczalny koszt: ok. 1500 – 1600 zł (zależy od ilości uczestników, punktów programu, które będą zrealizowane
a przede wszystkim od cen, które będą obowiązywać w sierpniu).
Zachęcamy również do wzięcia udział
w przewidzianych na wrzesień wyjazdach:
5 – 12.09.2020 – Bieszczady (bez zaplanowanego wcześniej Lwowa),  program - bieszczady-program
19 – 26.09.2020 – Władysławowo

Nowa strona internetowa KSN

Kalendarium KSN
Biuletyn

i wiele ciekawych linków

W stulecie urodzin świętego Jana Pawła II: Sprawujcie się dobrze!

Radość, powiew Ducha i dotyk Boga, duma i spełnienie, wsparcie i siła, przekonanie o sensie życia i historii, dowartościowanie i nadzieja lepszego jutra – to tylko niektóre słowa, które przypominają to, co przeżywaliśmy w dniu wyboru kardynała Karola Wojtyły na Stolicę Piotrową i w kolejnych latach. 16 października 1978 roku jest dla nas szczególną datą. Rozpoczęła ona nowy etap w historii niejednej osoby, rodziny, wspólnoty i Narodu. Jakże wtedy był wymowny nasz związek z Janem Pawłem II. Szczęśliwi i dumni pisaliśmy Polonia semper fidelis.   więcej

Nowy TYSOL

Nadal wszystkie wydania „Tygodnika Solidarność”, zarówno nowe, jak i te archiwalne, dostępne są za darmo w naszej aplikacji mobilnej.

Co zrobić by otrzymać dostęp do darmowego „Tygodnika Solidarność”?

Wystarczy pobrać i zainstalować aplikację „Tygodnik Solidarność”, którą znajdziecie w Google Play i App Store lub pobrać ją bezpośrednio pod tym linkiem:

Życzymy przyjemnej lektury,
redakcja “Tygodnika Solidarność”