spotkajmy się 3 maja 2013 roku

Szanowne Panie, Panowie!

Moi Drodzy!

Zapewne każdy z Was otrzymał lub otrzyma  zaproszenie p. Ewy Mes, p. Piotra Całbeckiego, p. Michała Zaleskiego, p. płk. Aurelisza Chyleńskiego na obchody  Święta Flagi Państwowej i 222 rocznicy uchwalenia Konstytucji 3-go Maja. W programie tych obchodów (kolejny zresztą już raz) zabrakło chociażby wzmianki z najnowszej historii Torunia sprzed 31 lat, o wielotysięcznych demonstracjach mieszkańców Torunia 1 i 3 maja 1982 roku, którzy to na apel Tymczasowego Tajnego Prezydium Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” protestowali przeciw komunistycznej dyktaturze, wprowadzeniu stanu wojennego oraz internowaniu i więzieniu koleżanek i kolegów.

Obie demonstracje, komunistyczna władza milicyjno-wojskowa, brutalnie spacyfikowała. Uczestnicy tych pokojowych manifestacji-uczniowie szkół średnich, studenci, pracownicy zakładów o najróżniejszych zawodach byli pałowani, lani wodą z armatek, aresztowani i skazywani przez toruńskie sądy i kolegia.

Dzisiaj po 31 latach ludzie władzy, także Ci wybierani, przejawiają co najmniej objawy zbiorowej, a w szczególności niezrozumiałej amnezji.

Nam jednak zapominać się nie godzi.

Podobnie jak w roku ubiegłym, spotkajmy się 3 maja 2013 roku o godzinie 11.15 (przed mszą Świętą) przy pomniku Bł. Ks. Jerzego Popiełuszko, by o 11.30 razem przejść do tablicy upamiętniającej te piękne i szlachetne postawy Toruńczyków z 1 i 3 maja 1982 roku i tam złożyć po jednej czerwonej różyczce, każdemu z ponad 300 brutalnie pobitych i skazanych przez toruńskie kolegia i sądy; za ich tęsknotę, marzenia i dążenie do wolności, godności i prawdy.

Weź biało-czerwoną flagę lub flagę Solidarności, zabierz rodzinę (wnusie w szczególności, aby pamiętały) zachęcaj sąsiadów znajomych i przyjdźcie.

Pozdrawiam Piotr Łukaszewski

(Współtwórca i członek Prezydium Tymczasowego Tajnego Zarządu Regionu „S” z 1982 roku)

fotografie - Remigiusz Stasiak  (za co pięknie dziękuję)