O godność represjonowanych

Stowarzyszenie „Godność”, zrzeszające działaczy „Solidarności” z lat 80., w tym osoby represjonowane za działalność związkową w okresie PRL, wyraża „zdumienie pompatycznością” planowanych obchodów 25 rocznicy wyborów z czerwca 1989 r. w sytuacji trudnych warunków materialnych, w jakich żyje wielu zasłużonych działaczy „S”.

„Zbliża się 25 rocznica wyborów czerwcowych do Sejmu i Senatu. Władze państwowe z Prezydentem Bronisławem Komorowskim na czele zamierzają hucznie obchodzić tę rocznicę organizując konkurs na najbardziej zasłużoną osobę dla przemian demokratycznych w Polsce. Wytypowana osoba ma otrzymać nagrodę 1 miliona euro, którą wręczy Prezydent w dniu 4 czerwca. Z okazji tej rocznicy zostanie zorganizowany wielki koncert, na którym wystąpią światowej sławy zespoły muzyczne z pewnością za niebagatelne honorarium. W tej sprawie polskie środowiska artystyczne składają protesty. Zdumiewa pompatyczność obchodów w sytuacji gdy przygotowany przez władze projekt ustawy, mającej wesprzeć finansowo żyjących na skraju ubóstwa, ludzi represjonowanych w PRL nie uwzględnia postulatów byłych działaczy Solidarności domagających się polepszenia losu szerszej grupy represjonowanych. Jeżeli władze chciałyby pomóc represjonowanym, to ten milion i gigantyczne z pewnością honoraria powinny być przeznaczone na wsparcie najbardziej biednych i zasłużonych dla wolnej Polski” – czytamy w stanowisku Stowarzyszenia „Godność” przyjętym 8 kwietnia.