Polacy dobrze oceniają związki zawodowe, ale…

Polacy dobrze oceniają związki zawodowe, ale chcą większej skuteczności

Związki zawodowe są potrzebne, powinny mieć większy wpływ na decyzje rządzących i powinny działać przede wszystkim na rzecz zachowania miejsc pracy i wzrostu wynagrodzeń. Celem do tego powinny być bardziej negocjacje i układy zbiorowe niż manifestacje. To główne wnioski z badania pt. „Opinie o związkach zawodowych” – podaje Dział Informacji Komisji Krajowej.

Aż 44 proc. ankietowanych uważa, że działalność związków zawodowych jest korzystna dla kraju. Przeciwnie twierdzi 26 proc. Równocześnie 76 proc. uznaje działalność związków zawodowych za potrzebną, przede wszystkim na rzecz zachowania miejsc pracy i poprawy wynagrodzeń (12 proc. przeciw) oraz chce ich większego wpływu na decyzje polityków (54 proc., przeciwnie twierdzi 23 proc.).

Badanie pokazuje silną pozycję „Solidarności” wśród innych związków zawodowych. Tylko działalność „S” spośród reprezentatywnych central związkowych ma więcej ocen pozytywnych niż negatywnych (37 do 28 proc., OPZZ i Forum ZZ odpowiednie 24 do 26 proc. oraz 15 do 21 proc.). „Solidarność” ma też najbardziej rozpoznawalnego lidera. Na pytanie czy pan(i) słyszał(a) o Piotrze Dudzie, twierdząco odpowiedziało ponad 60 proc. O Janie Guzie z OPZZ 26 proc., a o Tadeuszu Chwałce (Forum ZZ) zaledwie 8 proc.

Więcej na: solidarnosc.gda.pl