Budżetówka znów bez waloryzacji

W 2015 roku wynagrodzenia pracowników budżetówki po raz kolejny zostaną zamrożone. Pensje w tych instytucjach stoją w miejscu od 2009 roku.

Kilka dni temu związkowcy z Sekcji Krajowej NSZZ Solidarność Pracowników Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych poinformowali, że rozpatrują możliwość złożenia pozwu zbiorowego przeciwko Skarbowi Państwa. Ma on dotyczyć braku waloryzacji płac pracowników inspekcji sanitarnej w latach 2009-2015.

- Nie zgadzamy się na ratowanie złej kondycji finansowej państwa kosztem pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Nasze płace są żenująco niskie w porównaniu z innymi grupami zawodowymi. Obecne wynagrodzenia naruszają godność człowieka pracującego i wykazują brak szacunku decydentów do wykonywanej przez nas pracy - mówi Dorota Walczak, przewodnicząca Sekcji Krajowej NSZZ Solidarność Pracowników Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych.

Jak informuje Piotr Kaczmarczyk, przewodniczący Regionalnej Sekcji Pracowników Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych ok. 40 proc. pracowników inspekcji sanitarnej zarabia najniższą pensję krajową dopiero po doliczeniu wysługi lat i dodatków branżowych, a średnia płaca w sanepidach to niewiele ponad 2,1 tys. zł brutto. - Doszło do takiej sytuacji, że pracownicy inspekcji sanitarnej coraz częściej muszą zwracać się o pomoc do MOPS-ów - mówi Piotr Kaczmarczyk.

aga

Więcej na: solidarnosckatowice.pl