18 września 1980 r. Powstanie NZS

Na fali strajków robotniczych i powstania NSZZ „S” umocnił się niezależny ruch studencki, zapoczątkowany w 1977 r. przez Studencki Komitet Solidarności. Już 2 września 1980 r. studenci Uniwersytetu Gdańskiego powołują Tymczasowy Komitet Założycielski Niezależnego Zrzeszenia Studentów

————————————————————————————-

Na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu Tymczasowy Komitet Założycielski NZS powstał 15 września 1980 r. Na jego czele stanął student prawa - Zbigniew Nowek, związany z opozycyjną działalnością w Gdańsku. Dzięki przychylności ówczesnego rektora - profesora Ryszarda Bohra komitet ten uzyskał lokal, materiały i sprzęt (m. in. powielacz) umożliwiające skuteczne działanie. Toruńskie NZS było współtwórcą krajowych władz Zrzeszenia - Ogólnopolskiego Komitetu Założycielskiego, a później Krajowej Komisji Koordynacyjnej. 23 października 1980 r. w auli UMK odbył się wiec założycielski NZS UMK. Wzięło w nim udział 2000 studentów i naukowców. Na wiecu przyjęto m. in. Statut i Regulamin Wewnątrzorganizacyjny Zrzeszenia. [...] W.Polak