Trzydziesta rocznica śmierci Błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki

Błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki

Studium mordu - Nasz Dziennik

Czwartek

W czwartek (16 października) uroczystości odbędą się w kościele Świętych Polskich Braci Męczenników w Bydgoszczy. Ich zwieńczeniem będzie msza święta koncelebrowana przez biskupa Jana Tyrawę pod przewodnictwem prymasa Wojciecha Polaka. Odbędzie się też prapremiera filmu „Ostatnia Droga” autorstwa Roberta Wichrowskiego i Józefa Herolda.

Piątek

Piątkowe (17 października) uroczystości rozpoczną się w Górsku otwarciem Centrum Edukacji Młodzieży im. ks. Jerzego Popiełuszki. Obiekt powstał w ramach realizowanego przez Urząd Marszałkowski projektu „Szlak męczeństwa bł. ks. Jerzego Popiełuszki”. Odbędzie się też modlitwa przy krzyżu w miejscu uprowadzenia księdza Jerzego oraz msza święta pod przewodnictwem arcybiskupa Józefa Kowalczyka w kościele Podwyższenia Krzyża Świętego.

W piątkowy wieczór we włocławskiej katedrze odbędzie się premierowe wykonanie suity wokalno-instrumentalnej „Światło Prawdy” autorstwa Michała Lorenca. Utwór upamiętnia księdza Jerzego Popiełuszkę oraz jego matkę Mariannę Popiełuszko, honorową obywatelkę województwa kujawsko-pomorskiego. Pod batutą Tadeusza Karolaka wystąpią Wiktor Zborowski, Joanna Dubiela, Adam Strug, muzycy Orkiestry Filharmonii Pomorskiej oraz Opery Nova w Bydgoszczy, Chór Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego oraz zespół DesOrient. Wstęp wolny.

Sobota

W sobotę (18 października) uroczystości rocznicowe odbędą się we Włocławku. Zakończy je uroczysta eucharystia w Sanktuarium Męczeństwa bł. ks. Jerzego Popiełuszki pod przewodnictwem biskupa Wiesława Meringa.

W sobotni wieczór w toruńskim kościele akademickim Świętego Ducha odbędzie się premiera napisanej specjalnie na tę okazję kantaty „Modlitwy Matki” autorstwa Romana Kołakowskiego. Wystąpią aktorzy związani z Teatrem Roma, Teatrem Polskim oraz Bajem Pomorskim: Alicja Mozga, Beata Jankowska-Tzimas, Paweł Lipnicki, Jacek Pysiak, Tomasz Steciuk oraz chór i zespół instrumentalny pod kierunkiem Grzegorza Daronia. Wstęp wolny.

Niedziela

W niedzielę (19 października) obchody odbędą się w Bydgoszczy i Toruniu. Rozpocznie je msza święta pod przewodnictwem biskupa Andrzeja Suskiego w kościele Wniebowzięcia NMP i bł. ks. S. W. Frelichowskiego w Toruniu. W kościele Świętych Polskich Braci Męczenników w Bydgoszczy odbędzie się uroczysta msza święta o rychłą kanonizację księdza Jerzego Popiełuszki pod przewodnictwem biskupa Jana Tyrawy.

W niedzielny wieczór w Sanktuarium Nowych Męczenników w Bydgoszczy odbędzie się kolejne wykonanie kantaty „Modlitwy Matki” autorstwa Romana Kołakowskiego. Wstęp wolny

Obchody w Grudziądzu