“To jest wola Boża”

Pierwsza rocznica śmierci mamy bł. ks. Jerzego

“Aby wychować świętego, należy kochać Boga i ludzi, kochać sercem i czynami”. Dzisiaj pierwsza rocznica śmierci mamy bł. ks. Jerzego, Marianny Popiełuszko.
Marianna Popiełuszko pochodziła z Grodziska, zajmowała się prowadzeniem gospodarstwa rolnego w Okopach. Całe życie ciężko pracowała. W 1942 zawarła związek małżeński z Władysławem Popiełuszką.Małżonkowie mieli pięcioro dzieci: Teresę, Józefa, Alfonsa (który w trakcie studiów zmienił imię na Jerzy), Jadwigę i Stanisława. Marianna Popiełuszko zawsze była głęboko wierzącą osobą. Jej wychowanie w dużej mierze ukształtowało charakter patrona “Solidarności”. Po zabójstwie ks. Jerzego kontynuowała jego dzieło, m.in uczestnicząc w spotkaniach rocznicowych oraz pielgrzymkach Ludzi Pracy na Jasną Górę.
Zmarła 19 listopada 2013 w Szpitalu Miejskim w Białymstoku.
ózef Mozolewski, przewodniczący ZR Podlaskiego wspominając zmarłą, powiedział, że była to osoba szczególna, “ciepła, serdeczna i święta”. - Była wzorem do naśladowania - dodał. Przeżyła ona różne trudne sytuacje - śmierć syna, pochowała męża, wnuka, zięcia i synową, ale była pogodzona z tymi wydarzeniami. - Zawsze mówiła, zwracając się do nas, dzieci, “to jest wola Boża, tak musiało być, to Pan decyduje o tym”. Nie wiem, czy komukolwiek z nas udałoby się pogodzić z tymi faktami tak spokojnie. Musiała cierpieć, musiała mieć żal, a pomimo wszystko potrafiła stanąć ponad wszystkim i pokazać, jak się powinniśmy zachowywać w codziennym życiu - dodał.

W 2006 prezydent Lech Kaczyński, za wybitne zasługi w działalności na rzecz przemian demokratycznych w Polsce, za osiągnięcia w pracy zawodowej i społecznej, odznaczył mamę ks. Jerzego Krzyżem Komandorskim z Gwiazdą Orderu Odrodzenia Polski. W 2011 roku została “Człowiekiem roku 2011 Tygodnika Solidarność”, za “trwanie na straży pamięci o błogosławionym Księdzu Jerzym, który oddał życie za głoszenie prawdy”.  W czerwcu 2013 r. Marianna Popiełuszko odebrała w Toruniu tytuł honorowego obywatela województwa kujawsko-pomorskiego.