Zaproszenie na pokaz filmu

Zaproszenie na pokaz filmu „Eksterminacja Inteligencji Pomorskiej”

29 stycznia o godzinie 18 w Centrum Dialogu im. Jana Pawła II w Toruniu, pod patronatem naszego portalu, odbędzie się pokaz filmu „Eksterminacja Inteligencji Pomorskiej”.

Jego organizatorami są: kujawsko-pomorski oddział Prawicy Rzeczypospolitej, Towarzystwo Torunium im. Antoniego Bolta, a także Stowarzyszenie Rodzin Katolickich Diecezji Toruńskiej.

Produkcja ukazuje ogrom zbrodni dokonanej na polskim Pomorzu w czasie II wojny światowej. Bohaterami filmu są: ks. Feliks Bolt z parafii w Srebrnikach koło Wąbrzeźna, urzędnik z Chełmna Maksymilian Kneblewski, dr Stefan Mirau z Gdańska, ks. Alfons Schultz pracujący w Konarzynach i Subkowach oraz sługa boży ks. Jan Lesiński, wikariusz parafii w Grudziądzu i Gdyni Grabówku.

Film został zrealizowany przez członków Unisławskiego Towarzystwa Historycznego z udziałem nauczycieli i uczniów z Liceum Ogólnokształcącego w Unisławiu. Zdjęcia kręcone były m.in. w obozie Stutthof, miejscach kaźni Polaków w Piaśnicy, Górce Klasztornej i Fordonie. Twórcy dotarli do świadków tragicznych zdarzeń, odwiedzili z kamerą historyków i archiwistów z Bydgoszczy, Gdańska i muzealników ze Stutthofu.

Pokazowi filmu będzie towarzyszyła wystawa przygotowana przez Bydgoską Delegaturę Instytutu Pamięci Narodowej pt.: „Okupacja i zbrodnie niemieckie na Kujawach i Pomorzu południowym”. Przedstawia ona zdjęcia i dokumenty, obrazujące bezprawny i wyjątkowo brutalny system rządów okupacyjnych, zaprowadzonych przez Niemców w 1939 roku na terenie obecnego województwa kujawsko-pomorskiego. Na potrzeby ekspozycji zebrano bogaty materiał ilustracyjny, dokumentujący fizyczną eksterminację ludności, wysiedlenia, obozy oraz polskie straty materialne. Pokazano również życie codzienne Polaków pod okupacją i lokalną konspirację antyhitlerowską.