5 lutego DZIEŃ ŻYCIA KONSEKROWANEGO

Osoby Konsekrowane Diecezji Toruńskiej zapraszają na obchody Dnia Życia Konsekrowanego, które odbędą się w parafii Ojców Redemptorystów p.w. Świętego Józefa w Toruniu, w dniu 2 lutego 2015 roku. Centralnym wydarzeniem będzie uroczysta Msza Święta o godzinie 10.00 pod przewodnictwem Ks. Bp Andrzeja Suskiego, na którą serdecznie zapraszamy wszystkich wiernych. W tym szczególnym ROKU i DNIU poświęconym życiu konsekrowanemu, pragniemy odpowiedzieć na wołanie Boga, który przez pośrednictwo Papieża Franciszka wzywa nas do tego, aby  „WYJŚĆ” do całego świata. W modlitwie, pokucie lub bezpośredniej służbie jesteśmy blisko drugiego człowieka, dzieląc się z nim Miłością Bożą, radością i pokojem. Mimo tego obraz naszego życia w klasztorze często jest osnuty tajemnicą, domysłami, a nawet bywa zniekształcony przeróżnymi opiniami… . Mamy okazję, zaprezentować cel, sens i treść konsekrowanego stylu życia. Tego dnia, a zwłaszcza po każdej Mszy Św. ZAPRASZAMY WSZYSTKICH  do Kaplicy Szkolnej (wejście E) u Ojców Redemptorystów. Oczekiwać tam będą Siostry i Bracia każdej wspólnoty zakonnej istniejącej na terenie naszej Diecezji. Będzie to okazja do poznania różnorakich duchowości, charyzmatów i związanych z nimi codziennych zadań. W czasie rozmów i słodkiego poczęstunku będzie można zaopatrzyć się w foldery, książki, pamiątki, upominki i dewocjonalia charakterystyczne dla poszczególnych Zgromadzeń, które zostały wykonane przez Siostry i Braci.  Zachęcamy wszystkich do licznego i śmiałego udziału w naszym  uwielbieniu Boga za łaskę świętego powołania!

Ks. kan. Tomasz Tułodziecki

O. Jacek Dubel CSsR