Solidarność TVP przeciw Lisowi

Solidarność TVP protestuje przeciwko dalszej współpracy z Tomaszem Lisem. To reakcja na poniedziałkową emisję programu “Tomasz Lis na żywo”, w którym - jak oceniają związkowcy - doszło do podważenia wiarygodności TVP SA.

Komisja Zakładowa NSZZ “Solidarność” przesłała do prezesa TVP Juliusza Brauna swój stanowczy protest. - To rażące naruszenie art. 21 Ustawy o radiofonii i telewizji oraz podważenie wiarygodności Telewizji Polskiej - czytamy w liście do prezesa. Sprawa dotyczy cytowania w programie “Tomasz Lis na żywo” fałszywych wpisów na Twitterze, które rzekomo miały być tam umieszczone przez cókę kandydata na prezydenta Andrzeja Dudy.

- Do dnia dzisiejszego Komisja Zakładowa NSZZ “S” TVP SA starała się unikać oceny naszego produktu, jakim jest program telewizyjny, ale tak drastyczne naruszenie norm etyki dziennikarskiej zmusza nas do postawienia wniosku o natychmiastowe zakończenie współpracy TVP SA z Panem Tomaszem Lisem - napisali związkowcy z telewizyjnej “Solidarności”.