Porażka rządu w Trybunale

Trybunał Konstytucyjny uznał, że ograniczanie prawa do zrzeszania się w związki zawodowe osobom zatrudnionym na umowy cywilno-prawne i samozatrudnionym jest niezgodne z konstytucją.

Trybunał potwierdził to, co już wcześniej NSZZ „Solidarność” udowodniła przed Międzynarodową Organizacją Pracy. Już w 2012 roku po naszej skardze MOP stwierdziła, że Polska łamie prawo międzynarodowe w zakresie prawa do zrzeszania się w związki zawodowe. W następstwie naszej skargi MOP nakazał Polsce zmianę prawa w tym zakresie, ale jak do tej pory nic się w tej dziedzinie nie wydarzyło. To kolejny przykład ignorowania partnerów społecznych przez koalicję PO-PSL – tłumaczy przewodniczący NSZZ „Solidarności” Piotr Duda.

Jednocześnie Piotr Duda podkreśla, że liczy na to, iż rząd Ewy Kopacz nie będzie się ociągał z nowelizacją w tej sprawie.

Mam nadzieję, że po dzisiejszym wyroku TK polski rząd, który tak zarzeka się, że będzie ciężko  pracował do końca swojej kadencji, niezwłocznie skieruje do Sejmu odpowiednią nowelizację – mówi Piotr Duda.