PROGRAM OBCHODÓW ORGANIZOWANYCH PRZEZ ZR

TORUŃ Toruńskie uroczystości organizowane przez Zarząd Regionu odbędą się w dniuu11 września, o godz 16 msza św. w katedrze, a po niej nastąpi złożenie kwiatów pod tablica pamiątkową umieszczoną na siedzibie ZR. W dalszej kolejności, ok godz 17, w Dworze Artusa uroczysta gala połączona z wręczaniem dyplomów uznania zasłużonym dla związku.

INOWROCŁAW Dzień później, tj. 6 września, o godz 9, w Inowrocławiu , w kościele Zwiastowania msza św w intencji Związku, a przedtem 4 września w sali koncertowej  Państwowej szkoły Muzycznej w Inowrocławiu uroczyste spotkanie.

WŁOCŁAWEK 13 września , o godz. 12.30 w bazylice katedralnej msza w intencji ojczyzny, zas po niej ok 13.45 w Teatrze Impresaryjnym we Włocławku uroczysta gala. Wcześniej 5 września impreza plenerowa “Festyn Rodzinny Solidarności”

Znalezione obrazy dla zapytania koncert pieśnie niepokornej Kujawsko-pomorskie obchody 35. rocznicy podpisania porozumień sierpniowych uświetni konkurs i koncert pieśni niepokornej “Sierpień 80″. Koncert konkursowy odbędzie się w sobotę (29 sierpnia, początek o godzinie 17), natomiast koncert galowy w niedzielę (30 sierpnia, początek także o godzinie 17). Oba wydarzenia gościć będzie amfiteatr Muzeum Etnograficznego w Toruniu

Podczas koncertu galowego własne aranżacje utworów nawiązujących do czasów przełomu sierpniowego wykonają Natalia Niemen z zespołem, Stanisław Klawe, Andrzej Lampert i zespół Bikini. Imprezę poprowadzi dziennikarka Paulina Chylewska. Wraz z zaproszonymi gwiazdami wystąpią młodzi wokaliści, wyłonieni podczas zmagań konkursowych.