ZARZĄD REGIONU Z NOWYMI POSŁAMI DO SEJMU

Obrady Zarządu Regionu tym razem miały dość nietypowy przebieg, a to ze względu na obecność zaproszonych posłów. Zaraz na wstępie głos zabrali Joanna Borowiak (PiS) oraz Krzysztof Ardanowski, którzy zapewnili, że chcą reprezentować w parlamencie także elementy programu społecznego NSZZ”Solidarność”. Po krótkich wystąpieniach odpowiadali na zadawane pytania w większości dotyczące spraw dość ogólnych, z zakresu bieżącej polityki, choć nie do końca, ponieważ Sławomir Dorsz (Oddział Włocławek) przekazał nowym parlamentarzystom stanowisko zakładowej Solidarności w sprawie sytuacji w Grupie Anwil, jak się wyraził “w celu zapoznania posłów z niepokojącymi pracowników procesami w firmie”.
Przed zakończeniem sesji na salę dotarł także poseł Krzysztof Czabański w towarzystwie byłego redaktora naczelnego “Tygodnika Solidarność” Jerzego Kłosińskiego, który został uhonorowany specjalnym listem listem, w podziękowaniu za dobrą współpracę i bardzo dobre prezentowanie spraw Regionu Toruńsko-Włocławskiego w TS, w okresie, gdy był redaktorem naczelnym.
Posła Czabańskiego pytano głównie o jego ocenę sytuacji w mediach publicznych. Zapowiedział reformę programową, polegającą na produkowaniu i emitowaniu przez publiczne media zdecydowanie większej ilości programów “wartościowych i ambitnych”. Potwierdził wcześniejsze zapowiedzi włączenia abonamentu RTV do stałych opłat, np. za prąd, w każdym razie tak, aby znacząco podnieść jego ściągalność. W sposób bardzo wyważony potwierdził plany różnych zmian osobowych w publicznej TV (głównie).