Informacja z zebrania KU NSZZ „S” w Bachotku w dn. 17.09.2016

Informacja z zebrania KU NSZZ „S”

w Bachotku w dn. 17.09.2016

Zebranie prowadził Przewodniczący, kol. Stanisław Biniak. Obecnych było 10 członków KU + 1 delegat z Koła SPNJO. Poruszono następujące tematy:

1. Konieczność rozmów nt. podwyżek wynagrodzeń pracowników.

2. Negocjacja z Władzami w/s konieczności wprowadzenia do Regulaminu Świadczeń Socjalnych zapisu dot. dofinansowań do wycieczek zagranicznych ( wysokość kwoty bazowej podniesiona o 100 %) a także analiza funkcjonowania funduszu socjalnego.

3. Sprawa obniżenia odpisu na fundusz nagród oraz analiza obowiązujących regulaminów.

4. Sprawa godła i logo Uczelni. „Słoneczko” zniknęło nawet z gadżetów uniwersyteckich. Zaproponowano, by wystąpić o pozwolenie na sprzedaż przez „Solidarność” koszulek z godłem (a nie z logo) Uczelni.

5. Jeden z członków KU zauważył, że na nowym wzorze dyplomu brak godła państwowego. Również w Auli UMK brak godła.

6. Członkowie KU pytali jak ostatecznie wygląda sprawa zmian w Statucie UMK dot. okresów zatrudnienia.

7. Kol. Jerzy Romański przeanalizował informacje od kol. J. Srebrnego nt. konieczności wzrostu nakładów finansowych na naukę.

8. Pytano jak wygląda sprawa zmiany w kodeksie pracy dot. okresu wypowiedzenia.

9. Powrócono do tematu badań okresowych pracowników.

10. Ponownie podniesiono temat zachęcania nowych pracowników do wstępowania do „Solidarności”. Zaproponowano, by w celu zachęcenia nauczycieli akademickich podejmować jakieś działania skierowane w ich stronę, np. zorganizować konferencję nt. zatrudnienia i kariery naukowej. Można by też po każdym zebraniu KU urządzać otwarte forum na konkretny temat.

11. Termin kolejnego zebrania KU – 10.X.2016, godz. 17.00