Krajowa Sekcja Nauki NSZZ „Solidarność” wystosowała Apel w sprawie szczepień pracowników szkolnictwa wyższego i nauki.

Apel Krajowej Sekcji Nauki NSZZ „Solidarność” w sprawie szczepień pracowników szkolnictwa wyższego i nauki Krajowa Sekcja Nauki NSZZ „Solidarność” z wielkim niepokojem obserwuje realizację działań podejmowanych w celu zabezpieczenia środowiska akademickiego przed skutkami zakażenia wirusem COVID-19.W związku z rozpoczęciem szczepień nauczycieli akademickich oraz innych osób prowadzących zajęcia na uczelniach pojawiły się liczne głosy niezadowolenia ze strony nauczycieli i pracowników nie będących nauczycielami akademickimi, których akcja szczepień nie obejmuje.

Apelujemy o natychmiastowe włączenie wszystkich pracowników szkolnictwa wyższego i nauki w program szczepień obowiązujący dla nauczycieli akademickich oraz innych osób prowadzących zajęcia na uczelniach. Mając powyższe na uwadze apelujemy do Prezesa Rady Ministrów o jak najszybsze rozwiązanie przedstawionych problemów i podjęcie skutecznych działań zabezpieczających całe środowisko akademickie przed rozprzestrzenianiem się i skutkami zakażenia wirusem COVID-19.Przewodniczący Krajowej Sekcji Nauki NSZZ „Solidarność”

całość