Odeszł Ada!

zmarła Adamina Szywińska (1946-2021), popularna Ada.

Od 1980 roku zaangażowana bez reszty w działalność NSZZ „Solidarność” w Toruńskiej Przędzalni Czesankowej „Merinotex”. Po wprowadzeniu stanu wojennego zdwoiła swą aktywność zajmując się kolportażem nielegalnych wydawnictw, książek drugiego obiegu oraz kartek okolicznościowych.
Czuła na ludzką krzywdę i niesprawiedliwość. W latach 1982-1989 wielu doświadczyło jej życzliwego wsparcia w Punkcie Pomocy Charytatywnej przy kościele Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny w Toruniu, później Diecezjalnym Ośrodku Charytatywno-Społecznym w Toruniu. Zaskarbiła sobie wdzięczność rodzin osób więzionych i represjonowanych. Trafiały do nich i do innych potrzebujących przygotowywane prze nią paczki żywnościowe oraz ratujące życie lekarstwa.
Działała w Duszpasterstwie Ludzi Pracy przy kościele Jezuitów w Toruniu. Od 1983 r. organizowała pielgrzymki opozycjonistów na Jasną Górę oraz wyjazdy na spotkania z papieżem Janem Pawłem II. Kolportowała kasety z nagraniami kazań ks. Jerzego Popiełuszki, a w rocznice jego porwania, organizowała pielgrzymki z Torunia do Górska.
W 1982 r. uczestniczyła w procesach politycznych w Toruniu, robiąc notatki i sprawozdania dla podziemnych władz Regionu NSZZ „Solidarność” w Toruniu. Od 1987 r. należała do Niezależnego Ruchu Społecznego „Ziemia Chełmińska”.
Nie mogło jej zabraknąć w kampanii wyborczej kandydatów Komitetu Obywatelskiego „Solidarność” regionu toruńskiego przed wyborami 4 czerwca 1989 roku. Szczególnie zapisała się wtedy w mojej wdzięcznej pamięci.
Wszędzie było pełno jej bezinteresownej życzliwości i dobrej energii. Po długiej walce uległa nieuleczalnej chorobie.
26 września 2019 roku w Sali Mieszczańskiej Ratusza Staromiejskiego w Toruniu została odznaczona Krzyżem Wolności i Solidarności.
Droga Ado, spoczywaj w pokoju!