INFORMACJA Z ZEBRANIA KU NSZZ „S”

w dn. 20.03.2013 r

Zebranie prowadził Przewodniczący związku, kol. Stanisław Biniak.

1. Na początku podjęto uchwałę (nr 5) o przyjęciu do Związku 3 osób.

2. W dniu 26 marca br. na Śląsku odbędzie się strajk generalny. KK podjęła decyzję o poparciu tego strajku przez pozostałe regiony – pikiety przed Urzędami Wojewódzkimi. My pikietujemy w Bydgoszczy – wyjazd
o godz. 12.00 (parking przy CC), zał. nr 1. Pojadą prawdopodobnie: L. Fastowicz, I. Wisniewska, A. Boniewicz, W. Kowalska, L. Lewicka.

3. Informacje z Regionu – kol. Ludmiła Fastowicz
Wkrótce będzie uchwalony budżet na bieżący rok. Jest prośba, aby zgłaszać zapotrzebowanie na szkolenia. Omawiano złą sytuację w zakładach pracy – szykują się kolejne zwolnienia.

4. Przekazano członkom KU informacje o odpowiedzi jaką uzyskaliśmy na nasze kolejne pismo w/s Coll. Humanisticum.

5. Działania w/s wynagrodzeń pracowników obsługi.
Na razie na podjęte przez nas działania nie ma odpowiedzi. Postanowiono napisać kolejne pismo i całą korespondencję powiesić w gablotach i na stronie. Mówiono o przypadkach zastraszania pracowników, np. przez kierowników obiektów. Grozi im się utratą pracy w razie domagania się przez nich czegokolwiek. Postanowiono wywiesić w gablotach prośbę o zgłaszanie do nas takich przypadków.

6. Zarządzenie Rektora w/s wolnego dnia (2.V.)
W biurze odbierano już telefony od pracowników rozżalonych, że kierownik ma prawo nakazać wziąć urlop w dniu, w którym będzie się odpracowywać dzień 2. V. Dyskutowano, czy jest to zgodne z prawem, sprawę postanowiono wyjaśnić.

7. W dniu jutrzejszym ma się odbyć w Ministerstwie spotkanie z przedstawicielami związków zawodowych dot. podziału środków na podwyżki. W dniu 2 marca br. odbyło się zebranie Komisji Płacowej KSN NSZZ „S”, na którym obecna była kol. Irena Wiśniewska. Na naszej stronie internetowej znajduje się notatka z tego spotkania.

8. Kol. J. Romański i Kol. P. Grodzicki przedstawili przebieg prac nad umową, którą chcemy zawrzeć z Rektorem.