Tusk wśród manifestantów

Podczas happeningu przed Sejmem Piotr Duda, Jan Guz oraz Tadeusz Chwałka odsłonili pomnik premiera. Donald Tusk jest w peruwiańskiej czapce z piłką pod pachą. Po figurą znajduje się napis: “premierowi naród”.

Manifestanci złożyli pod pomnikiem wieńce z podziękowaniem za największe osiągnięcia rządu, m. in. wydłużenie wieku emerytalnego, złą sytuację służby zdrowia, elastyczny czas pracy, umowy śmieciowe.

związkowcy mówili

cyt. „ Ukochany panie premierze, Donaldzie drogi, słońce ty nasze, przepełnieni radością z rządów łaskawych, my naród poddany składamy ci szczere i radosne podziękowania. Niewysłowiona jest wdzięczność i niewypowiedziane uwielbienie nasze. Za to, co dla poddanych swoich, ciężką pracą na co dzień, harówką nieludzką czynisz „ […] „dziękujemy za brak ustawy o referendum, wydłużenie wieku emerytalnego i złą sytuację służby zdrowia…”

Dość niespodziewanie, na trasie manifestacji można było spotkać paru związkowców ze “starej gwardii” . Między innymi pojawił się dawny szef szkoleń Regionu Toruńskiego Henryk Wróbel (z lewej). Tu w towarzystwie Jurka Kowalskiego - pracownika ZR i długoletniego działacza “S”. Za nimi nasi związkowcy z Poczty Polskiej Toruń.

Tekst i foto Piotr Grążawski    www.solidarnosc.torun