”Byśmy byli wolni od lęku”. Oryginalne nagrania kazań bł. ks. Jerzego

Ksiądz Jerzy Popiełuszko kazania  - cenna publikacja kazań na płytach CD

Większość członków Związku pamięta pewnie słowa, że “przemoc nie jest oznaką siły, lecz słabości” albo “zło dobrem zwyciężaj”. Pozostały one sercach i pamięci wielu. Warto jednak wysłuchać tych nauk w całości, bo są nadal aktualne i poruszające.

“Módlmy się, byśmy byli wolni od lęku, od zastraszenia, ale przede wszystkim od żądzy odwetu i przemocy”-  tak zakończył swoje rozważania ksiądz Jerzy podczas ostatniej modlitwy w Bydgoszczy.

Ksiądz Jerzy Popiełuszko kazania  - cenna publikacja kazań na płytach CD

Sanktuarium Błogosławionego Jerzego Popiełuszki na warszawskim Żoliborzu to szczególne miejsce czci Kapłana- Męczennika. Stąd wyszła inicjatywa publikacji cennych kazań głoszonych przez księdza Jerzego, podczas mszy św. za Ojczyznę w latach 1982-84 r. W związku z trwającym Rokiem Wiary pragniemy  w szczególny sposób przybliżyć te ważne treści w formie autentycznego nagrania głosu księdza Jerzego. Polecamy komplet 3 płyt kompaktowych, wydanych pod specjalnym patronatem Sanktuarium, z inicjatywy ś.p. ks. Zygmunta Malackiego, zawierający 12 całych kazań kapelana “Solidarności”, które znamy najczęściej tylko z fragmentów. Znajdują się tam również komentarze i melodie znanych pieśni kościelnych. Na trzeciej najnowszej płycie z tego cyklu znalazły się między innymi ostatnie słowa kapłana wypowiedziane w Bydgoszczy.