Tego jeszcze nie było nigdzie w Polsce…

Pracownik Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego pozywa do sądu przewodniczącego Zarządu Regionu NSZZ “Solidarność”!
Akt oskarżenia przeciwko przewodniczącemu Zarządu Regionu NSZZ “Solidarność”  jest o czyn określony w artykule 212 par 1kk. (Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną nie mającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności, podlega grzywnie, karze ograniczenia albo pozbawienia wolności do roku.)
Oskarżenie jest prywatne, wytoczył je dyrektor sanatorium “Przy Tężni” (mianowany przez marszałka na to stanowisko) Adam Skowroński, któremu nie podoba się treść niektórych wywiadów, jakie Żurawski udzielił lokalnej prasie, a w których dywaguje na temat czy nienormalne stosunki pracy w tym przedsiębiorstwie samorządowym mogły doprowadzić jedną z pracownic do samobójstwa.