z Tygodnika Solidarność

Drodzy Czytelnicy,

„Polsko! Lecz ciebie błyskotkami łudzą / Pawiem narodów byłaś i papugą / A teraz jesteś służebnicą cudzą”. Te wersy Słowackiego, mimo że pisane o ojczyźnie pod zaborami, cały czas są aktualne, a szczególnie aktualne w tzw. III RP – państwie o wyzbytej podmiotowości mimo oficjalnej suwerenności. Ale co to za suwerenność, gdzie władze państwowe skupiają się na zaspokojeniu interesów zewnętrznych kosztem interesów krajowych. Najnowszy przykład z wybraniem śmigłowców dla wojska produkowanych poza Polską i rezygnacja z ofert krajowej, to kolejny dowód, jak koalicja PO-PSL ma głęboko gdzieś strategiczne interesy przemysłu zainstalowanego w Polsce. Najpierw zlikwidowała duże stocznie z korzyścią dla Niemiec, zgodziła się na politykę wygaszenia polskiego węgla też z korzyścią dla przemysłu Europy Zachodniej, teraz wybiera konsorcjum francusko-niemieckie, mimo że produkowane w dużym stopniu w kraju przez polskich pracownik śmigłowce dają technicznie porównywalną ofertę. Dziś coraz wyraźniej widać, jak cała ta Platforma z jej „prezydentem” Europy prowadzi szkodliwą politykę wobec własnego kraju, politykę niepodmiotową, służebną wobec międzynarodowych koncernów. Ta szkodliwa polityka jest widoczna w wielu wymiarach, tak jawnie widoczna jak przy ogłoszeniu wyboru oferty francuskiej na śmigłowce, ale też o dużo głębiej. Na przykład w forsowanej od lat polityce niskich płac w kraju czy zgodzie na wyprowadzanie poprzez unikanie płacenia podatków wielomiliardowych zysków międzynarodowych koncernów. Tak polityka jest korzystna czy obojętna dla pewnej części społeczeństwa, bo jest jej beneficjentem, ale generalnie istotnie nas osłabia i powoduje ucieczkę z kraju młodych pokoleń, które nie widzą troski państwa o swoich obywateli.

Jerzy Kłosiński
redaktor naczelny