W 33 ROCZNICĘ TORUŃSKICH PROTESTÓW

APEL PIOTRA ŁUKASZEWSKIEGO - CZŁONKA TAJNEGO PREZYDIUM ZR W 1982 ROKU
“SPOTKAJMY SIĘ 3 MAJA O GODZ 11 POD POMNIKIEM KS. JERZEGO”

Szanowne Panie i Panowie!
Koleżanki i Koledzy!
Drodzy przyjaciele !

Od tamtych dramatycznych protestów i demonstracji Torunian, brutalnie spacyfikowanych przez SB i ZOMO, mijają 33 lata. Tak jak w kilku ostatnich już latach, zachęcam Was wszystkich, wasze rodziny, a wnusie w szczególności, do upamiętniania tamtych masowych toruńskich wystąpień i wspólnego pielęgnowania pamięci o prawie 300-tu brutalnie pobitych, aresztowanych i skazywanych. Jak co roku, oddajmy im naszą pamięć i honor, za ich odwagę, ideały, za marzenia o wolności, ale nade wszystko za pragnienia i dążenia do prawdy.
Spotykamy się 3 maja 2015 roku o godz. 11:00, przed pomnikiem Błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszko, na skwerze Ślimaka Getyńskiego w Toruniu. Tam po wspólnym odśpiewaniu Ojczyzno Ma i po modlitwie dziękczynnej Bogu, za dar dobrego i szlachetnego księdza, patrona Solidarności, którą poprowadzi ks. Prałat Józef Nowakowski, złożymy kwiaty jako nasze wyrażenie wdzięczności i podziękowania.
W uformowanym pochodzie z pocztami sztandarowymi Solidarności Zarządu Regionu i ludzi pracy toruńskich zakładów, przejdziemy pod kościół akademicki pw. Świętego Ducha. Tam przy tablicy upamiętniającej ludzkie dramaty z 1 i 3 maja 1982 roku, powstałej z inicjatywy min. Staszka Śmigla, odśpiewamy Hymn Polski, a okolicznościowe wspomnienie i zarys historyczny, nakreśli prof. Wojciech Polak.
Po wystąpieniu profesora, złożymy po jednej różyczce, dla każdego wówczas represjonowanych, jako symbol naszej pamięci.
O godz. 12, na rynku Starego Miasta, odbędzie się Eucharystia w intencji Ojczyzny, której przewodniczył będzie ks. biskup Andrzej, ordynariusz Diecezji Toruńskiej.
Nie zapomnijcie o flagach biało-czerwonych, bądź Solidarności, a w szczególności o tych do których ja, nie mam adresu e-poczty, a według Was też chcieliby wiedzieć i uczestniczyć w upamiętnianiu tamtego dramatu wielu Torunian.
Pozdrawiam, Piotr Łukaszewski, wówczas w 1982 roku czł. Tajnego Prezydium Zarządu Regionu Solidarności.