Komunikat: Wizytacja Ośrodka w Bachotku

W dniu 8 listopada 2019 roku odbyła się wizytacja ośrodka wczasowego UMK w Bachotku z udziałem kanclerza, zastępcy kanclerza, szefowej Działu Socjalnego i dwóch przedstawicieli związków zawodowych: ZNP i NSZZ ‘Solidarność’.
W obecności kierownika ośrodka zapoznaliśmy się ze stanem technicznym kilku domków wczasowych, w których przeprowadzane są sukcesywnie bieżące remonty i częściowa wymiana wyposażenia. Niepokój budzi niskie wykorzystanie pawilonu kolonijnego w okresie letnim ze względu na utrzymujące się nieprzyjemne zapachy emitowane przez ściany wewnętrzne tego budynku. Planuje się pokrycie ścian odpowiednim tworzywem izolacyjnym.
Trwają aktualnie prace remontowo – inwestycyjne na dwóch obiektach:
a) gruntowna przebudowa asfaltowego boiska do koszykówki i siatkówki z instalacją nowego sprzętu (przewidywane zakończenie prac jeszcze w tym roku),
b) zburzony został tzw. domek ratownika, na miejscu którego pobudowany zostanie wiosną przyszłego roku drewniany nowy domek wczasowy.
W biurze kierownika ośrodka przy kawie i torciku dyskutowaliśmy na temat bieżącego i przyszłego funkcjonowania ośrodka wczasowego.
1. W imieniu KU ‘S’ ponownie postulowałem konieczność szczegółowego rozliczania corocznej dotacji na rzecz Ośrodka z Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych, która w 2019 roku wynosi 200 tyś złotych.
2. Podczas letnich turnusów wczasowych w udziałem dużej liczby rodzin z dziećmi konieczne jest zatrudnienie osoby organizującej różnorodne zajęcia i zabawy dla dzieci (wzorem lat ubiegłych).
3. Planuje się zakup żaglówki przystosowanej do samodzielnego pływania dla młodzieży, nowego stołu do gry w tenisa stołowego i kilku innych sprzętów sportowych.
4. W sali konferencyjnej planuje się zainstalowanie dodatkowej wentylacji.
5. W związku z planowanym przejściem na emeryturę, sezon 2020 będzie ostatnim rokiem zatrudnienia obecnego Kierownika Ośrodka.
6. W okresie wiosennym 2020 roku planowana jest wizytacja ośrodka wczasowego UMK w Rowach.
Opracował
Jerzy Romański