nszz solidarność toruń

Zakopane '01
Wilno '01
Beskid Żywiecki '01
>>> NSZZ Solidarność przy Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Sekretariat KU NSZZ Solidarność:ul. Gagarina 11, 87 - 100 Toruń, Rektorat UMK pok. 612, czynny w godz. 830 - 1430, tel. / fax. - 611 42 87, E-mail: sol@uni.torun.pl - Serdecznie zapraszamy!!! <<<

Strona Główna -> Działalność - 28.05.2003r

INFORMACJA Z ZEBRANIA KOMISJI UCZELNIANEJ NSZZ "SOLIDARNOŚĆ"
w dn. 28.05.2003r

Na zebraniu obecnych było 15 osób. Zebranie prowadził przewodniczący Związku kol. Stanisław Biniak. Na zebraniu podjęto następujące uchwały:

UCHWAŁA NR 11
     W związku z zaistniałymi zmianami w przepisach prawnych (Ustawa o stopniach nauk. i tytule naul. (...) z dn. 14.03.03r) Komisja Uczelniana NSZZ "Solidarność" proponuje, by do liczby osób uprawnionych do korzystania z funduszu socjalnego UMK dołączyć uczestników studiów doktoranckich, poczynając od II roku studiów. Komisja Uczelniana postanawia zwrócić się w tej sprawie do p. Dyrektora Administracyjnego, wnioskując o dokonanie odpowienidniej zmiany w Regulaminie Świadczeń Socjalnych.

Głosowanie:     za: 15,     przeciw:0,      wstrz.:0

UCHWAŁA NR 12
     Komisja Uczelniana postanawia przyznać członkom "Solidarności" dofinansowanie do wypoczynku letniego dzieci w wieku 6 - 13 lat w wysokości 100 zł na każde dziecko. O dofinansowanie mogą się ubiegać rodziny, w których dochód na 1 osobę nie przekracza 800 zł brutto.

Głosowanie:     za: 14,     przeciw:1,      wstrz.:0

UCHWAŁA NR 13
     W związku z bardzo małym oprocentowaniem i stale rosnącymi kosztami obsługi konta w PKO, Komisja Uczelniana postanawia zlikwidować konto w PKO i założyć w innym banku

Głosowanie:     za: 14,     przeciw:0,      wstrz.:0 (jedna osoba nieobecna podczas głosowania)

UCHWAŁA NR 14
     Komisja Uczelniana NSZZ "Solidarność popiera i podpisuje się pod wypowiedzią przewodniczącego KZ NSZZ "Solidarność" Uniwersytetu Warszawskiego skierowaną do posłów, a dot. projektu reformy finansów państwa. Poniżej cytujemy tę wypowiedź:

"Proszę Państwa,
     Lata 1989-2003 reformowania systemu polityczno-społecznego RP zmieniły warunki funkcjonowania szkolnictwa wyższego i nauki. Zmiany te nasze środowisko przyjmowało ze świadomością konieczności samoograniczenia naszych nadziei i postulatów. Przez cały okres reformowania systemu wypełniamy nasze obowiązki doprowadzając do poprawy sytuacji w której:
  • nastąpił znaczny wzrost liczby studiujących przy zachowaniu stanu zatrudnienia,
  • utrzymujemy wysoki poziom badań naukowych i działań dydaktycznych przy relatywnie coraz mniejszych nakładach przekazywanych nam przez budżet na mocy decyzji Sejmu RP (obecnie ok. 0.35% PKB).
     Ostatnio jednak nasilają się zjawiska negatywne oddziaływujące na dydaktykę i badania naukowe. Procesy te układają się w poniższy ciąg zdarzeń:
          Niskie nakłady - niskie płace - wieloetatowość (ucieczka z uczelni) - redukcja kadry pomocniczej - mniej czasu na naukę i dydaktykę - mniejsze zaangażowanie w pracę - niższy poziom świadczeń edukacyjnych - ? (pytanie! dokąd zmierzamy?).
     Dalsze zaniepokojenie wywołują doniesienia związane z projektowaną reformą finansów państwa a zwłaszcza te fragmenty propozycji, które dotyczą naszego środowiska. W ramach toczącej się dyskusji nad poprawą finansów państwa ponownie szuka się "oszczędności" w naszym środowisku. Przedstawiciele rządu zgłaszają kolejne postulaty, np.:
  • - zamrożenie płac w sferze budżetowej,
  • - likwidacja 50% odpisu kosztów uzyskania przychodu w pracach twórczych,
  • - likwidacja dofinansowania nauki ze środków pochodzących z prywatyzacji (2%),
  • - inne, zmiana finansowania "grantów", zmniejszenie środków inwestycyjnych, zniesienie waloryzacji rent i emerytór, itp.
     Środowisko naukowe czuje się zagrożone tymi zmianami, narastają nastroje frustracji, radykalizacja postaw, pojawiają się postulaty podjęcia szerokiej akcji protestacyjnej.

Panie Posłanki,
          Panowie Posłowie

Uważamy za zbędne przytaczanie Waszych programów wyborczych, w których nauka i edukacja są eksponowane jako ważne dziedziny wymagające wsparcia. Mamy tylko jedną prośbę do Państwa, by w miejsce dotychczasowego sposobu działania sprowadzającego się do zasady "gdzie by im zabrać" - podjąć próbę innego rozwiązania "jak im pomóc".
     Ciągle jeszcze jesteśmy przekonani, że Sejm RP może podołać wyzwaniu wynikającemu z propozycji - pomagając nauce - pomagamy Rzeczpospolitej."

Ponadto na zebraniu poruszano m.in. następujące sprawy:

• - nie odbędzie planowane wstępnie na czerwiec spotkanie z JM Rektorem, gdyż nie ma na razie żadnych bliższych informacji nt. podwyżek. Jest jedynie ogólna wcześniejsza wiedza, którą przypomniał w e-mailu p. Julian Srebrny:

"Biorąc pod uwagę pytania od wielu osób na temay podwyżki płac dla szkolnictwa wyższego w 2003 roku, przypominam:
    • W połowie 2001 roku, pod koniec Rządu AWS, z inicjatywy NSZZ "Solidarność" i Ministra Edukacji Narodowej prof. Wittbrodta parlament uchwalił (przy 2 głosach wstrzymujących się) nowelizację Ustawy o Szkolnictwie Wyższym. Nowelizacja ta wprowadzała 3 etapy wzrostu płac pracowników Szkolnictwa Wyższego. W wyniku 3 -etapu nasze płace w stosunku do średnich krajowych powinny osiągnąć:
      dla profesorów 3x
      dla adiunktów 2x
      dla asystentów 1x
      dla pracowników nie będących nauczycielami akademickimi (NNA) 1x.
    • Pierwszy etap wzrostu płac został zrealizowany 1.IX.2001.
      Drugi etap (zaplanowany na 2002 rok) został przez obecną koalicję przesunięty na 2003 rok, Trzeci etap na 2004 rok.
    • W budżecie roku 2003 jest zapisana rezerwa budżetowa na realizację wzrostu płac w Szkolnictwie Wyższym od 1.IX.2003.
      Zgodnie z Ustawą, wg. moich oszacowań, powinny nastąpić następujące podwyżki brutto:
      dla profesorów ok. 900 zł
      dla adiunktów ok. 750 zł
      dla asystentów ok. 250 zł
      dla NNA ok. 250 zł
    • W czwartek 29 maja b.r odbędzie się spotkanie Związków Zawodowych i Ministerstwa E. N. i S. w celu ustalenia szczegółów w realizacji wzrostu płac od 1.IX.2003
      Oznacza to, że będziemy musieli negocjować w Uczelniach konkrety wzrostu płac dopiero w czasie wakacji.
    Pozdrawiam serdecznie, Julian Srebrny."

Członkowie Komisji Uczelnianej zaproponowali, żeby negocjacje prowadzić w ten sposób, by podwyżki były jak największe dla najmniej zarabiających i by maksymalnie duży procent (np. 80%) środków był podzielony równo między pracowników w danej grupie pracowniczej. Jeden z członków KU zapytał dlaczego, pomimo zapewnienia Pana Rektora, przyjmowane są listy z propozycjami podwyżek bez podpisu przedstawiciela "Solidarności". Ponieważ takie zdarzenia mają miejsce, zalecono Prezydium wyjaśnić tę sprawę.

• - dzięki wytrwałym staraniom naszego Związku oraz przychylności Dyrekcji i p. Kierownika Działu Socjalnego, udało się wreszcie doprowadzić do końca sprawę możliwości korzystania z funduszu socjalnego przez emerytów UMK, którzy przeszli na rentę rodzinną po zmarłym współmałżonku. Wniesiono poprawkę do Regulaminu i osoby te mogą w pełni korzystać z funduszu socjalnego,
  • - kol. Ludmiła Fastowicz przekazała podziękowanie z Zarządu Regionu za włączenie się naszej Komisji w organizację II Zawodów Wędkarskich im. Józefa Ciemielewskiego o Puchar Przewodniczącego ZR. Imprezę tę wsparliśmy finansowo i organizacyjnie, m.in. ufundowaliśmy puchar Przewodniczącego Komisji Uczelnianej NSZZ "S" dla najlepszej zawodniczki. Jednocześnie w tym dniu duża grupa naszych emerytów i pracowników a także dzieci spędziła wspaniale czas wypoczywając nad jeziorem i w lesie,
  • - inne informacje
    • - 11.06.03r - następne zebranie Komisji Uczelnianej
    • - 16.06.03r - promocja książki dr Wojciecha Polaka pt. Czas Ludzi Niepokornych - Niezależny Samorządny Związek Zawodowy "Solidarność" i inne ugrupowania niezależne w Toruniu i Regionie Toruńskim 13.XII.1981 - 4.VI.1989.
    • - 27.06.03r - Walne Zebranie Delegatów ZR

Komunikaty i apele

Artykuły

Archiwum Biuletynów NSZZ "Solidarność"