nszz solidarność toruń

Zakopane '01
Wilno '01
Beskid Żywiecki '01
>>> NSZZ Solidarność przy Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Sekretariat KU NSZZ Solidarność:ul. Gagarina 11, 87 - 100 Toruń, Rektorat UMK pok. 612, czynny w godz. 830 - 1430, tel. / fax. - 611 42 87, E-mail: sol@uni.torun.pl - Serdecznie zapraszamy!!! <<<

Załącznik nr 2

Kanclerz
Uniwersytetu Mikołaja Kopernika
dr Stefan Nielek
w/m

Uprzejmie informuję, że nie wyrażamy zgody na przekazanie z z.f.Ś.s kwoty 100 000 zł dla Ośrodka Szkoleniowo-Wypoczynkowego w Bachotku.

Pismo skierowane do Pana Kanclerza przez Z-cę Kanclerza Pana Henryka Pańkę jest bardzo lakoniczne, brak wyszczególnienia na co zostaną zużyte pieniądze.

Biorąc pod uwagę, że w ciągu br na 2 ośrodki wypoczynkowe (Bachotek+Rowy) przekazano w sumie 70 000 zł dziwi duża dodatkowa kwota dla Bachotka.

Przypominamy, że nadal nie informuje się nas, ani nie podejmuje z nami rozmów dot. dalszych losów Ośrodka w Bachotku, pomimo że od długiego już czasu o to zabiegamy. Jesteśmy bardzo zaniepokojeni kondycją finansową Ośrodka, stratami, które generuje i rosnącym od 2 lat spadkiem zainteresowania nim ze strony pracowników. Wskazywaliśmy niektóre tego przyczyny i sugerowlaiśmy rozwiązania (np. dzierżawa)

Proponujemy wskazaną kwotę 100 000 zł (a jesli jest taka możliwość powiększoną) przeznaczyć na zapomogi (tzw. przedświąteczne) dla osób w trudnej sytuacji, niżej uposażonych, ale nie mieszczących się już w tabeli. Proponowana kwota wystarczyłaby dla ok. 300-400 osób.

Jeszcze raz ponawiamy naszą prośbę o dokonanie ekspertyzy ekonomicznej funkcjonowania Ośrodka w Bachotku, przedstawienie kilku wariantowych rozwiązań. Liczymy na podjęcie z nami rozmów i współpracę, tym bardziej, że mamy ten sam cel.

Przewodniczący Komisji Uczelnianej
NSZZ SOLIDARNOŚĆ przy UMK
Stanisław Biniak

Komunikaty i apele