Archiwum dla grudzień, 2014

W SOLINO WCIĄŻ TRAWA PROTEST

narodził się Pan!

„Chwała Bogu na wysokościach, a na ziemi pokój ludziom” – to strofa anielskiego śpiewu, która jako jedyna, zachowała się dla nas w Ewangelii o Bożym Narodzeniu [ŁK 2, 9-14].

- Radości nam dzisiaj bardzo potrzeba, jesteśmy smutni, jesteśmy depresyjni, zniechęceni, zmęczeni…

Ta radość z Boga płynąca stawia nas na nogi, każe spojrzeć daleko na horyzont, gdzie bije wielkie Światło, do którego mamy iść jak pastuszkowie do Betlejem. Niech te święta będą też świętami zaufania do nas samych i do naszych najbliższych. Byśmy nikogo nie potrafili zawieść i by nikt nas nie zawodził

- życzy  abp. Henryk Hoser, duszpasterz diecezji Warszawsko-praskiej

Koniec pracy do późna w Wigilię

W Wigilię Bożego Narodzenia pracownicy największych sieci handlowych w Polsce opuszczą swoje miejsca pracy najpóźniej o godz. 15.00, a większość będzie pracować do 14.00. Jeszcze cztery lata temu sklepy wielu sieci czynne były w Wigilię do godziny 18.00, a we wcześniejszych latach nawet do 20.00!

O krótszą pracę 24 grudnia od lat apelowała handlowa „Solidarność”, prowadząc w okresie przedświątecznym akcję „Nie przehandluj pierwszej gwiazdki”.

To nasz ogromny sukces – mówi Alfred Bujara, przewodniczący Sekretariatu Krajowego Banków Handlu i Ubezpieczeń NSZZ „Solidarność”. – Od siedmiu lat prowadziliśmy w okresie przedświątecznym akcje ulotkowe i happeningi przed sklepami. Przez te wszystkie lata rozdaliśmy wraz z ulotkami około 50 tys. opłatków. Prosiliśmy klientów o to, aby nie robili zakupów 24 grudnia, pisaliśmy apele do zarządów sieci handlowych. Konsekwentna praca przyniosła efekty – tłumaczy w rozmowie z portalem solidarnosc.org.pl.

Jak wynika z informacji handlowej „Solidarności”, w tym roku zdecydowana większość dużych sieci handlowych zamknie swoje sklepy o godzinie 14.00. Jedynie markety Auchan, Real i Carrefour będą pracować o godzinę dłużej. – Mamy nadzieję, że skrócony czas pracy w Wigilię stanie się nie tylko dobrym obyczajem, ale również niepisanym standardem, o przestrzeganie którego pracownicy handlu nigdy już nie będą się musieli zabiegać, ani o nim przypominać – mówi przewodniczący.

Podkreśla też, że jeszcze cztery lata temu sklepy wielu sieci czynne były w Wigilię do godziny 18.00, a we wcześniejszych latach nawet do 20.00. Wówczas zatrudnieni w nich pracownicy wracali do domów późno w nocy.

„Lewa noga” ma się dobrze

Gdy Kiszczak parę miesięcy temu biegał w gaciach po Mazurach nikt jakość nie zastanawiał się, dlaczego nie siedzi w sądzie na ławie oskarżonych. Czyli tam gdzie jego miejsce. A dzisiaj mamy, w przeddzień rocznicy wprowadzenia stanu wojennego prawdziwą szopkę, gdzie karetka w asyście policji zawozi go do szpitala, aby przebadać czy może brać udział w procesie.

O kompromitacji polskiego wymiaru sprawiedliwości przez ostatnie 25 lat mówimy przy każdej z naszych smutnych rocznic. Szkoda dalej strzępić język. Jeden z głównych zbrodniarzy – generał Wojciech Jaruzelski, tak jak wielu mu podobnych, uniknął ziemskiej odpowiedzialności. I obawiam się że z Kiszczakiem będzie podobnie. Ale co się dziwić?

Wolna Polska nie tylko nie potrafi osądzić komunistycznych zbrodniarzy – co jest trudnym procesem – ale nie potrafi też bezpiecznie wozić swojego prezydenta, a nawet rzetelnie przeprowadzić demokratycznych wyborów. Sorry – taki kraj.

Marek Lewandowski

Cały artykuł w najnowszym numerze “TS” (51/2014)

Blokada dróg w Inowrocławiu i Włocławku

W dwóch miastach regionu, tj. w Inowrocławiu i Włocławku odbyły się protesty polegające na blokowaniu ulic przez związkowców. Była to wspólna akcja różnych central związkowych działających w firmach branży chemicznej (Włocławek) i górnictwa soli (Inowrocław).

Obydwie demonstracje przeprowadzono o tej samej porze i obydwie przebiegły bez znaczących incydentów, a nawet - pomimo oczywistej uciążliwości dla kierowców - obydwie spotkały się z licznymi wyrazami poparcia ze strony przejeżdżających. więcej

odpowiedź J.M Rektora na uchwałę KU NR 14/2014

odpowiedź J.M Rektorana uchwałę KU NR 14/2014

Odnowić Solidarność w Polsce

Artykuł opublikowany na stronie: http://www.naszdziennik.pl/mysl/118419,odnowic-solidarnosc-w-polsce.html

44 rocznica Grudnia ’70

16.XII.1981 rocznica tragedii w kopalni Wujek

IDĄ PANCRY NA WUJEK Wiersz napisany 17.12.1981. Autor: Maciej Bieniasz

Przyszli nocą w uśpiony dom, Wyciągali nas chyłkiem, jak zbóje,

Drzwi zamknięte otwierał łom. Idą, idą pancry na Wujek. A gdy opadł i strach i gniew,

Jeden wybór - kopalnia strajkuje, Choć staniała bardzo nasza krew. Idą, idą pancry na Wujek.

W tłum przy bramie matek i żon Z płacht na murach klejonych zlatuje Czarną treścią komunikat WRON.

Idą, idą pancry na Wujek. Kilof, łańcuch ściska nasza dłoń, Wózków rząd rozpęd czołgów wstrzymuje,

Już milicja repetuje broń. Idą, idą pancry na Wujek. Płoną znicze ku zabitych chwale,

Nie przygasła nadzieja na potem. Gdzie twe czyste ręce - generale? Wracają, wracają pancry z powrotem.