“Matka Świętego” - Milena Kindziuk

Matka Świętego

Poruszające świadectwo Marianny Popiełuszko

Matka kapłana

Rok 1965 był wyjątkowy. W Polsce trwały przygotowania do obchodów Tysiąclecia Państwa Polskiego. W Kościele zaś w ramach przygotowań do obchodów Milenium Chrztu Polski realizowano program Wielkiej Nowenny, zainicjowany przez prymasa Wyszyńskiego. Od 15 października do 8 grudnia wierni w poszczególnych parafiach mieli oddać się w opiekę Matce Bożej.

W Kościele powszechnym dobiegał końca II Sobór Watykański. To zgromadzenie biskupów i teologów z całego świata, zwołane przez Jana XXIII, obradowało na kolejnych sesjach już od ponad trzech lat, od października 1962 roku. Ideę soboru trafnie streszczało często wówczas powtarzane papieskie wyrażenie aggiornamento, które w odniesieniu do Kościoła oznaczało dostosowanie się do nowych czasów, uwspółcześnienie. Po śmierci Dobrego Papieża Jana, 3 czerwca 1963 roku, pracami soboru kierował jego następca Paweł VI. Cały świat interesował się przebiegiem obrad. W 1965 roku dyskusje wokół soboru szczególnie się ożywiły, gdyż ostatnia sesja soborowa, wyznaczona na jesień, miała się zająć przygotowaniem dokumentu O Kościele w świecie współczesnym.

Jest możliwość zakupu książki w cenie 23 zł przy większym zamówieniu w Społecznym Instytucie Wydawniczym ZNAK w Krakowie

Zapisy chętnych – biuro „S” – Rektorat pok. 607