13.XII.1981

W Polsce obchodzimy dziś 31. rocznicę wprowadzenia stanu wojennego. Tego dnia w wielu miastach Polski odbywać się będą uroczystości upamiętniające to szczególne wydarzenie. Ulicami Warszawy przejdzie Marsz Wolności, Niepodległości i Solidarności.

Zeszłej nocy przed domem Wojciecha Jaruzelskiego w Warszawie odbyła się manifestacja mająca na celu potępienie decyzji o wprowadzeniu stanu wojennego.

Dziś w całym kraju będą sprawowane Msze Święte w intencji Ojczyzny i ofiar stanu wojennego, wystawy, występy teatralne i koncerty.

Ulicami wielu miast przejdą marsze. Największy wyruszy w Warszawie o godzinie 18.00 sprzed Placu Trzech Krzyży. Manifestacja w stolicy organizowana jest przez Prawo i Sprawiedliwość. Solidaryzuje się z nią wiele osób i organizacji, m. in. Akademicki Klub Obywatelski im. Prezydenta Lecha Kaczyńskiego w Poznaniu oraz członkowie i sympatycy Stowarzyszenia „Nasza Polonia” w Australii.

Potulice, Strzebielinek

HISTORIA

KALENDARIUM

Stan wojenny był zbrodnią przeciwko “Solidarności”, przeciwko Polsce, przeciwko naszemu narodowi, do dzisiaj nierozliczoną…

lista-ofiar-1981-1989

Z okazji rocznicy wprowadzenia stanu wojennego rzeszowski oddział Instytutu Pamięci Narodowej zainicjował wydanie płyty „Pieśni internowanych”, zawierającej pieśni i piosenki, które powstały bądź były śpiewane w ośrodkach internowania, podnosząc na duchu uwięzionych. Na płycie znalazły się utwory ponownie zaaranżowane i nagrane przez muzykującą rodzinę Steczkowskich wraz z przyjaciółmi.

Pomysłodawcy postanowili udostępnić na stronie internetowej IPN aranżacje muzyczne do zamieszczonych na płycie pieśni, a także teksty, tak aby nauczyciele i uczniowie mogli wykorzystać je w organizowanych przez szkoły konkursach i przeglądach pieśni patriotycznej