Odpowiedź na artykuł w „Nowościach” o podwyżkach na UMK

Artur Szczepański

Redaktor naczelny „Nowości”

Szanowny Panie Redaktorze,

Wiodący artykuł waszego dziennika z dnia 11 czerwca br. zatytułowany „Bunt adiunktów UMK” przygotowany przez red. Alicję Ciechowską , wg mojej oceny świadomie, celowo i złośliwie komentuje porozumienie dotyczące podziału dodatkowych środków na wynagrodzenia pracowników UMK. Mimo dysponowania pełnym (i podpisanym przez strony) tekstem porozumienia oraz moimi wyjaśnieniami, Pani Redaktor:

1. pominęła fakt podpisania porozumienia przez oba związki zawodowe działające w części toruńskiej UMK

2. pominęła fakt, że adiunkci otrzymali podwyżki płacy zasadniczej od stycznia 2013 r. z tytułu podniesienia minimalnych wynagrodzeń dla tej grupy zatrudnionych, na co Uniwersytet nie otrzymał koniecznych środków budżetowych !;

3. tendencyjnie zestawiła dwie wybrane informacje: o podwyżce obligatoryjnej dla profesorów tytularnych na etacie profesora zwyczajnego (pomijając inne etaty profesorskie) z pozycją „0” dla adiunktów w jednej z tabelek załączonych do porozumienia, ignorując stosowny akapit porozumienia wyjaśniający ten zapis: „Przyjmując postulat Kierownictwa organizacji związkowych, postanawia się, że na stanowisku adiunkta ze stopniem doktora i starszego wykładowcy ze stopniem doktorałączna podwyżka wynagrodzenia zasadniczego w 2013 r. (…..) nie powinna być niższa niż 215,00 złotych. Trzeba także dodać, iż w dyspozycji Dziekanów poszczególnych Wydziałów UMK pozostaje kwota 100 zł na każdy etat w tej grupie zatrudnienia z przeznaczeniem na podwyżki uznaniowe.

Pani Cichocka pyta: „Kompromis czy niesprawiedliwość?”. Pytam Pana: Informacja czy manipulacja?

Podpisanie porozumienia przez uczelniane Związki Zawodowe o podziale dodatkowych środków na wynagrodzenia w 2013 r. nie oznacza, że godzimy się z ciągle zbyt niskim poziomem uposażeń adiunktów, jak i pozostałych grup pracowników zatrudnionych w UMK. Liczymy, że rozbudzona aktywność adiunktów skieruje się na działania zmierzające do poprawy sytuacji pracowników szkolnictwa wyższego (prawnej i finansowej). Zapraszamy Ich do pracy (społecznej) w związkach zawodowych lub przynajmniej do współpracy z nami przy kolejnych wydarzeniach istotnych dla środowiska akademickiego, takich jak :

- przeciwdziałanie niekorzystnym dla pracowników projektom nowelizacji ustawy o szkolnictwie wyższym;

- wnikliwa i krytyczna ocena proponowanych zmian w statucie UMK,

- aktywny udział w kształtowaniu zasad podziału dodatkowych środków na płace w 2014 i 2015 roku.

Proszę, aby moje uwagi przekazać Pani Cichockiej i anonimowym adiunktom zbulwersowanym „rażącą niesolidarnością i wielką niesprawiedliwością”. A najlepiej umieścić w Waszej gazecie stosowne sprostowanie.

Z wyrazami szacunku Stanisław Biniak