OBRADOWAŁO PREZYDIUM ZR…

Jest szansa, że wiadomości z Regionu będą także w wersji papierowej
OBRADOWAŁO PREZYDIUM ZR
Podczas wczorajszych (21.11) obrad Prezydium Zarządu Regionu rozpatrywano głównie wewnętrzne sprawy związku w Regionie, a także propozycje wynikające z udziału przewodniczącego ZR w zespole doradczym wojewody kujawsko pomorskiego. Chodzi o to, iż jak wynika z podsumowania wojewody nie wszystkie gminy wykonały postanowienia uchwały sejmu o wyeliminowaniu z nazw ulic tych patronów, którzy kojarzą się z systemem komunistycznym. W porozumieniu z lokalnymi środowiskami będziemy mogli zaproponować swoje uwagi, czy kandydatury nowych patronów. Po akceptacji wojewody mogą one być wprowadzone w sposób administracyjny (bez konsultacji i zgody samorządów).
Prezydium wstępnie rozpatrywało też propozycję swojego udziału w pewnym miesięczniku wydawanym pod egidą i logiem “Solidarności”. Warunki podane przez wydawcę określono jako “ciekawe i dobre”, choć przed podjęciem ostatecznej decyzji Prezydium będzie potrzebowało bardziej szczegółowych danych, a poza tym akceptacji Zarządu Regionu.
Ze zgłoszeń napływających do Regionalnej Komisji Wyborczej wynika, iż jeszcze przed końcem tego roku kilkanaście komisji zakładowych w Regionie przeprowadzi u siebie wybory władz na nową kadencję. Tu przypominamy, że zamiar przeprowadzenia wyborów należy bezwzględnie zgłosić do RKW, lub co najmniej do jej przedstawiciela (tacy są we wszystkich Oddziałach i większości Podregionów).