nszz solidarność toruń

Zakopane '01
Wilno '01
Beskid Żywiecki '01
>>> NSZZ Solidarność przy Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Sekretariat KU NSZZ Solidarność:ul. Gagarina 11, 87 - 100 Toruń, Rektorat UMK pok. 612, czynny w godz. 830 - 1430, tel. / fax. - 611 42 87, E-mail: sol@uni.torun.pl - Serdecznie zapraszamy!!! <<<

Strona Główna -> Działalność - 03.04.2002 r

INFORMACJA Z ZEBRANIA KU NSZZ "S" w dn. 03.04.2002 r

Odbyło się zebranie Komisji Uczelnianej NSZZ "Solidarność" inaugurujące nową kadencję związkową. Obecnych było 18 członków Komisji (KU liczy 19 członków). Zebranie prowadził Przewodniczący Związku kol. Stanisław Biniak.
    Na wstępie w imieniu całej Komisji kol. St. Biniak złożył serdeczne podziękowania dotychczasowemy Przewodniczącemu Związku kol. Januszowi Szatkowskiemu za trud, czas i pełne zaangażowanie z jakim przewodniczył naszemu Związkowi przez ostatnie dwie kadencje.

Następnie kol. Stanisław Biniak przedstawił krótko wszystkich członków Komisji Uczelnianej, po czym kolejno proponował pracę w Prezydium KU zaczynając od osób, które są członkami Komisji po raz pierwszy. Ostatecznie zgodę na kandydowanie wyraziły następujące osoby:
    1. Krystyna Sulkowska-Tuszyńska
    2. Sławomir Hinc
    3. Elżbieta Burkacka-Łaukajtys
    4. Grażyna Gawrońska
    5. Ewa Radomska
    6. Irena Wiśniewska

Przy 1 głosie wstrzymującym się osoby te zostały wybrane do Prezydium KU NSZZ "S".

Komisja Uczelniana na swym pierwszym posiedzeniu podjęła uchwały (nr 11 - 16) regulujące następujące sprawy:
    - powierzenie prowadzenia sekretariatu Związku kol. Wiśniewskiej i prośba do Władz o oddelegowanie jej do pracy związkowej,
    - kontynuacja zatrudniania na umowę księgowej,
    - podejmowanie przez Prezydium KU decyzji finansowych do kwoty określonej wysokości,
    - upoważnienie kol. Piotra Lewandowskiego do reprezentowania Związku w komisjach przetargowych organizowanych przez Dział Socjalny,
    - delegowanie do pracy w Międzyzwiązkowej Komisji Socjalnej kol. Wandy Perczak, Grażyny Załuskiej, Aliny Boniewicz,
    - przyjęcie do Związku 3 osób (W.Szt. Pięknych, Biblioteka).

Zaapelowano do członków Komisji o regularne odbieranie z biura materiałów oraz o pomoc w docieraniu do członków Związku. Poproszono również o aktywność przy redakcji naszej strony internetowej, materiałów do głosu Uczelni oraz biuletynów wewnątrzzwiązkowych.

Kol. St. Biniak zasygnalizował 2 sprawy, które trzeba załatwić w najbliższym czasie:
    - wybór nowego społecznego inspektora pracy. Do tej pory funkcję tę pełnił w sposób b. odpowiedzialny i kompetentny kol. Tomasz Polakiewicz (chemik). Wyboru nowego SIP dokonają zarządy obu związków.
    - wybór przedstawicieli Związku do Rad Wydziałów.

Kol. Irena Wiśniewska poinformowała o wycieczkach organizowanych przez Związek oraz sposobie informowania o nich pracowników:
    - wycieczka w Karkonosze w dn. 1-5.05.2002r
    - wycieczka do Lwowa w dn. 6-12.07.2002r (zapisy od 16.04.br)
    - IV ogólnopolska pielgrzymka "Solidarności" do sanktuarium Matki Bożej Licheńskiej - 21.04.br. - organizuje Zarząd Regionu
Informacje o wycieczkach czy imprezach kulturalnych są wywieszane na naszych tablicach w Rektoracie, na tablicach związkowych w poszczególnych jednostkach (w miarę odbierania ich przez przedstawicieli) oraz umieszczane są na naszej stronie internetowej. Przypominamy adres: www.solidarnosc.uni.torun.pl

Wolne wnioskie:
    - kol. L. Fastowicz poinformowała, że zostało umorzone postępowanie prokuratorskie wszczęte na skutek skargi posła B. Lewandowskiego w związku z jakoby nieprawnie przejętym przez Zarząd Regionu mienia - "Łukiem Cezara"
    - Kol. Elżbieta Burkacka zdała krótkie sprawozdanie z komisji bhp, w której uczestniczyła. Ponieważ zmieniły się przepisy odnośnie przyznawania dodatków za pracę w warunkach szkodliwych dla zdrowia, osoby które dostają obecnie taki dodatek, będą miały pensję zasadniczą podwyższoną o wysokość dodatku.
NSZZ Solidarność Toruń - masz wpływ na kształtowanie przyszłości

Komunikaty i apele

Artykuły

Archiwum Biuletynów NSZZ "Solidarność"